Samospráva

Prešovčania sa v centre mesta dočkajú cyklochodníka: Práce sa na ňom už začínajú

Cyklisti budú môcť jazdiť po novom, vyše kilometrovom úseku cyklochodníka. Ten bude v dvoch samostatných jednosmerných trasách, známa je aj jeho lokalita.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania sa v centre mesta dočkajú cyklochodníka: Práce sa na ňom už začínajú
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Po začatí výstavby Cykloželezničky v smere na Zlatú Baňu sa v Prešove tak aktuálne rozbiehajú aj práce na novom cyklochodníku medzi Kuzmányho ulicou a ulicou Hurbanistov. Táto cyklocesta spojí už existujúci cyklochodník na Kuzmányho ulici s centrom mesta.

Cyklopiktogramy aj stojany

„Nová cyklocesta bude mať aj úseky s asfaltom červenej farby, zo zámkovej dlažby, pribudnú aj cyklopiktogramy pre zvýšenie bezpečnosti. Nahradzovať sa budú aj chodníkové obrubníky a osadia sa aj nové stojany na bicykle. Úpravy si vyžiada aj zastávka MHD Čierny most v smere k Železničnej stanici, ktorá sa presunie smerom k centru mesta. Cez Masarykovu ulicu bude vytvorený aj nový priechod pre chodcov s osvetlením a prepojovacím chodníkom,“ uviedla informácie k novinke tlačová referentka mesta Lenka Novotná.

Navrhovaný cyklochodník je jedným z posledných dvoch úsekov, ktorých vybudovaním budú prepojené prešovské sídliská. Cieľom jeho výstavby je zabezpečiť plynulý a hlavne bezpečný pohyb cyklistov v tejto časti mesta a s nimi aj chodcov a ostatnej dopravy.

Práce potrvajú 15 mesiacov

Výstavbu cyklochodníka bude realizovať spoločnosť Eurovia SK a mesto na ňu získalo podporu v objeme 252 702,18 eur z európskeho Fondu regionálneho rozvoja v rámci IROP-u. Práce na novom cyklochodníku budú trvať 15 mesiacov. V minulom roku bola prešovskej verejnosti daná do užívania cyklocesta na Bajkalskej ulici s celkovou dĺžkou 484 m. Celkové náklady na tento projekt dosiahli sumu 148 352,67 eur. Jej dobudovaním cyklisti dostali možnosť súvislého presunu od mestskej haly až do Veľkého Šariša.

Pripravená je už aj výstavba cyklocesty na Sekčovskej ulici – tu je už podľa Novotnej ukončený proces verejného obstarávania. Pred odovzdaním staveniska je už aj cyklocesta v úseku Mestská hala – Wilec hôrka, ktorou mesto dokončí realizáciu svojich úsekov medzinárodnej cyklocesty Eurovelo, prechádzajúcej jeho územím. „Procesom hodnotenia prechádza aj úsek vedúci bývalým mlynským náhonom na Kúpeľnej ulici. Jeho dobudovaním tak budú navzájom cyklocestami prepojené všetky prešovské sídliská,“ dodala Novotná.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM