Rôzne

Prešovčan nosí v hlave množstvo číselných údajov: Recituje odchody spojov MHD!

Matej Macko má netradičnú záľubu. V hlave nosí množstvo číselných údajov, ktoré recituje naspamäť. Ide o odchody a príchody spojov prešovskej dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčan nosí v hlave množstvo číselných údajov: Recituje odchody spojov MHD!
Zdroj: archív Mateja Macka

Jeho pamäť by sme mu mohli závidieť. Matej Macko v hlave totiž nosí množstvo číselných údajov, ako sú odchody a príchody MHD či vlakov. Prešovčan to vie všetko naspamäť a pamätá si takmer 50 000 takýchto údajov. Mladíka by ste pokojne mohli vyskúšať, pretože ak chcete vedieť, ako premávajú niektoré linky MHD, Matej vám to vysype rovno z hlavy. Vlakové a cestovné poriadky mu jednoducho nerobia žiaden problém.

Ako hovorí, zaujíma ho všetko okolo mestskej hromadnej dopravy v Prešove. Jeho srdcovkou sú hlavne trolejbusy. „No nie tie nové, ale tie staršie modely. Cestovné poriadky som študoval od detstva, hneď ako som sa naučil čítať. Ako dieťa som sa hrával s autíčkami a autobusmi, staval som si prekážky, rozmýšľal nad kolónami a dopravnou situáciou, ktorú som si sám vymyslel," povedal. A ako je možné, že si pamätá toľko údajov? Podľa neho je na to potrebná najmä logika a dedukcia.

"Rodičia boli najskôr prekvapení, že takto viem naspamäť spoje, ale teraz to berú normálne. Vedia, že ma to veľmi baví. Zaujíma ma aj to, prečo napríklad meškajú spoje, dedukujem, koľko budú meškať, prípadne, ako sa ďalej bude vyvíjať napríklad dopravná situácia v danom momente.“ Na jeho výnimočnú pamäť sa spoliehajú najmä kamaráti. Tým bez mihnutia oka dokáže prezradiť, kedy im ide spoj.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM