Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešov spoznal zákulisie života Karola Duchoňa: Šiel vždy priamym smerom, až narazil

V Divadle Jonáša Záborského sme na Veľkej scéne videli jedinečné predstavenie venované legendárnemu spevákovi a jednému z najväčších talentov 20. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Prešov spoznal zákulisie života Karola Duchoňa: Šiel vždy priamym smerom, až narazil
Zdroj: SKD Martin

Členovia Slovenského komorného divadla Martin predstavili zákulisie života Karola Duchoňa, ktorý žne popularitu aj vyše 35 rokov od smrti. Ide o projekt Róberta Mankoveckého a Jiřího Pavelku.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Gregov kvantum kilometrov

Paradoxne, hoci sa dožil len 35 rokov, stihol toho počas nich viac ako dosť.

Precestoval vďaka podujatiam a koncertom mnohé krajiny, získal si priazeň publika naprieč Európou od Paríža až po Moskvu. Vyhral spevácke súťaže a festivaly a tiež Bratislavskú lýru s piesňou Zem pamätá. Rovnomenný názov malo aj toto predstavenie. Totalitný režim mu, pochopiteľne, určoval, čo má a nemá robiť, ale nenechal sa odradiť a vždy hľadal ten svoj správny smer.

Kráčal priamo dopredu, tak ako Tomáš Grega na bežiacom páse 95% času dvojhodinového predstavenia. Koľko krokov a kilometrov nachodil si netrúfame odhadnúť, ale výnimočnú výdrž herca iste ocenilo publikum minimálne v duchu počas celého programu.

Sekundovali mu známe tváre a hlasy ako Marek Geišberg, Daniel Žulčák, František Výrostko, Tomáš Mischura či Alena Pajtinková. Tá sa viackrát premenila na Duchoňovu kamarátku Evu Mázikovú a vo viacerých momentoch ju zahrala naozaj verne. Program mal viaceré úsmevné hlášky a momenty, čo diváci vedeli oceniť.

Šiel a spieval

Diváci sa dozvedeli viac zo súkromia okolo Duchoňa, ktoré nemusí každý poznať.

Riešili sa jeho vzťahy s Elenou aj Alenou a popritom šiel, spieval, šiel a spieval. Vždy chcel mať okolo seba v kapele kvalitnú aparatúru, obsadenie a možnosť ísť vonku. Postupom času sa však začali pridružovať zdravotné problémy. Prvé varovania prišli už na konci 70. rokov.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Duchoň sa však rád zabával a okrem seba aj svoje publikum či spoluhráčov v kapele. „Nikdy nevedel povedať nie,“ zaznela jedna z jeho typických charakteristík. A preto sa aj po programoch a projektoch nechal pozvať na posedenia, ktoré si postupne vypýtali svoju daň.

Ani minerálka

Aj on sám neváhal pozvať širšie spektrum známych či neznámych. Dva roky pred smrťou však prišlo zásadné varovanie. „Pán Duchoň, máte cirhózu pečene. Nielenže si nemôžete dopriať alkohol, nemôžete už vypiť ani minerálku v pohári, kde predtým bolo víno,“ vysvetlili v predstavení dôvod jeho ťažkostí.

Napokon sa jeho kroky zastavili, odišiel veľmi mladý.

Už uplynulo viac času odkedy zomrel než vek, ktorého sa dožil. Ak by vedel, akú popularitu bude žať aj po 37. rokoch od smrti, možno by bolo niečo inak.

Viac správ z Prešova:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM