Ľubomír Hudačko Správy

VÝRAZY, ktoré pochopia najmä Prešovčania: Ktoré sú tie najlegendárnejšie?

Aké výrazy, označenia ako orientačné body či slová, ktoré používame najčastejšie poznáte? Spísali sme niekoľko z nich, ktoré sú najznámejšie.

Ilustračný obrázok k článku VÝRAZY, ktoré pochopia najmä Prešovčania: Ktoré sú tie najlegendárnejšie?
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovčania si často určujú miesto stretnutia pri bagece, čo je jeden zo základných orientačných bodov v centre mesta. Ak ste cezpoľní, tak vedzte, že toto je dôležitý bod na zorientovanie sa v Prešove.

Kedysi v týchto priestoroch totiž sídlil legendárny Tuzex.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Takže aj to je dôvod, prečo si ho Prešovčania tak výrazne osvojili. Takých výrazov však máme oveľa viac. Neďaleko smerom na Trojicu máme Pekao, ktoré pamätá tisícky podujatí, koncertov a stužkových.

Koscel i Dekaeroha

Samozrejmosťou je Veľký koscel, ktorý je dominantou mesta a znázornený snáď na všetkých pohľadniciach. Trojica ukrýva ešte jeden monument, bez ktorého by si dnešní päťdesiatnici či štyridsiatnici nevedeli predstaviť študentské časy. Dekaeroha takisto znamená studnicu spomienok a osláv, ktoré boli veľkými medzníkmi v živote ľudí.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Neďaleko chodíme najmä počas Dušičiek na Cintir, kde si zaspomíname na zosnulých príbuzných a môžeme sa tam odviezť napríklad legendárnou mapkou.

Amfik, Rozvoj, Mapka

Mestská autobusová preprava (MAP) jednoducho skĺzla do tohto pojmu a osvojili si ju stovky ľudí.

Poznáme tiež výrazy ako amfik, študenti majú univerzitu na bývalej Gottwaldke a v centre mesta si orientačný bod na stretnutia môžete určite aj pri Tokajíku, či pri Rozvoju. Ak by ste chceli ochutnať legendárne pirôžky, môžete ísť aj kolo františkanoch a následne kolo verchoviny. Skrátka, výrazov v Prešove na zorientovanie sa je viac ako dosť, vymenovali sme aspoň tie najznámejšie. Aké ďalšie používate vy?

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM