Kultúra

Pred objektívom boli Marcinková, Merčiak aj Čekovský: V Prešove uvidíme unikátnu výstavu

Mesto Prešov a Galéria v Caraffovej väznici pripravujú unikátnu výstavu. Pred objektív Jána Štovku sa postavili Marcel Merčiak či Gabriela Marcinková.

Ilustračný obrázok k článku Pred objektívom boli Marcinková, Merčiak aj Čekovský: V Prešove uvidíme unikátnu výstavu
Zdroj: Ján Štovka

Už 12. novembra budeme mať jedinečnú možnosť zažiť v priestoroch galérie emócie, tradície aj trochu iný pohľad na kultúru našich predkov.

Zámerom projektu je sprostredkovať súčasnej generácii pohľad na spôsob života našich predkov zachytený a prezentovaný prostredníctvom viacerých umeleckých žánrov – umeleckej fotografie (výstava a kalendár), hudobného a speváckeho umenia (CD nosič), etnografických reálií (publikácia), tanečného a dramatického umenia (záverečný program).

Prostredníctvom jednotlivých mesiacov roka tvorcovia predstavujú významné prejavy rodinného a výročného zvykoslovia a zachytávajú emóciu dôb minulých.

S námetom prišla bývala členka FS Šarišan Sisa Matisová Kravcová, ale keďže členovia FS Šarišan zistili, že nie sú jediní, ktorých odkaz kultového filmu Martina Ťapáka inšpiroval, rozhodli sa pre iný prístup a spracovanie.

Trojročná práca

Rok recesisticky zmenili na Ro©k, čo vyjadruje nielen hudobný žáner, ale c v krúžku je zároveň vyjadrením ochrannej známky. To predurčuje aj mieru štylizácie, ktorou je FS Šarišan už dlhodobo charakteristický. Celý projekt tak dostal názov Ro©k na dzedzine.

Ďalším inovatívnym prístupom je trojročná práca na diele, ktorého základ tvorí 12 štylizovaných fotografických obrazov jednotlivých mesiacov roka s 13-tym bonusom.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 12. novembra 2019 v Galérii Caraffovej väznice o 16.00. Fotenie zabezpečil medzinárodne uznávaný fotograf Ján Štovka. Do jednotlivých obrazov oslovili najvýznamnejšie osobnosti z oblasti kultúry nášho kraja.

Ponuku na spoluprácu prijali: Peter Lipa, Katka Knechtová, Katka Koščová, Martin Husovský a Veronika Husovská, Heľeňine oči, Hrdza, manželia Stražanovci, Valika Furješová, Gabriela Marcinková, Stanislava Kašperová, Eugen Libezňuk a Michal Hudák.

Taktiež aj Marián Čekovský, Milan Junior Zimnýkoval, Marcel Merčiak, Kandráčovci, Anna Servická, Marka Mačošková, Anna Poráčová, aj bývalá členka FS Šarišan Ivana Christová.

Ožijú vďaka hudbe

Vytvorené obrazy budú v priebehu 3 rokov postupne oživované prostredníctvom ďalších umeleckých žánrov. Budúci rok ožijú prostredníctvom hudby, na ktorej by sa mali podieľať jednotliví hudobní protagonisti spolu s Ľubom Šebejom a ďalšími hosťami.

FS Šarišan tiež chce jednotlivé obrazy zasadiť do etnografického kontextu a vydať kalendár, prípadne podrobnejšiu publikáciu.

Program 55. výročia

Umelecké texty aj etnografický materiál čerpá z výskumov Jána Lazoríka, ktorého odkaz a osobnosť je stále nedostatočne cenená. A nakoniec dielo ožije prostredníctvom tanečného a dramatického umenia.

Táto záverečná divadelná podoba diela bude reprezentačným programom 55. výročia založenia FS Šarišan. Ponuku na spoluprácu prijala renomovaná režisérka Julka Rázusová, choreografi Laco Cmorej, Ivanka Kučerová, Vilo Mikula a ďalší.

A v obrazoch si môžete pozrieť aj zábery z koncertu Kataríny Knechtovej a FS Šarišan. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

V OBRAZOCH: Katka Knechtová sa opäť spojila so Šarišanom
14
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM