Správy

Pokus číslo 2: VIZUALIZÁCIE, ako by mohla vyzerať Mestská oáza na Okružnej, FOTO

Nový vzhľad areálu bývalej mestskej oázy v Prešove vzišiel z návrhovej súťaže kreativity. Je to už druhý pokus, ako oživiť tento zaujímavý priestor.

Ilustračný obrázok k článku Pokus číslo 2: VIZUALIZÁCIE, ako by mohla vyzerať Mestská oáza na Okružnej, FOTO
4
Galéria

Víťazný návrh úpravy priestoru na Okružnej ulici počíta s oživením celého priestoru a je ľahko realizovateľný. Jeden pokus o oživenie tohto priestoru pritom už na pretrase pred časom bol.

Nový vzhľad

Organizátori Festivalu architektúry a dizajnu (FEAD) 2020 v spolupráci s Mestom Prešov ukončili návrhovú súťaž kreativity určenej pre širokú verejnosť, ktorej cieľom je tvorivá zmena okolia a racionálne koncepčné využitie zanedbaných alebo opustených verejných priestranstiev a nehnuteľností v Prešove.

„Išlo o prvý ročník, ktorý bol zameraný na priestor pri Kumšte. Prešovčania sa môžu tešiť na nový vzhľad bývalej mestskej oázy. Víťazný návrh počíta s architektonicky čistým areálom a s univerzálnym využitím jeho priestorových možností pre širokú verejnosť. Pribudnú aj viaceré oddychové prvky a menšie pódium pre realizáciu kultúrnych a komunitných aktivít,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek.

Do súťaže sa zapojilo 12 súťažiacich. Medzi nimi boli aj vysoko profesionálne spracované práce so záberom a riešením nad rámec súťaže.

Víťazkou študentka

„Príjemným prekvapením bol veľký záujem laickej verejnosti, ktorá prispela do súťaže zaujímavými nápadmi. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že autorkou víťazného návrhu nie je profesionálny architekt, ale študentka interiérového dizajnu Ľubomíra Mudrová,“ prezradil zaujímavosť Tomek.

Okrem prvého miesta boli ocenené aj ďalšie štyri návrhy. Víťazný návrh vyhodnotila odborná komisia ako riešenie, ktoré najlepšie reflektovalo súťažné podmienky s jednoduchými zásahmi do priestoru a elegantným zveľadením priestoru.

„Autorka návrhu počíta s úpravami, ktoré majú dočasný udržiavací charakter s výnimkou drevených konštrukcii pod lávkou. Realizácia takto postaveného návrhu by nemala byť v rozpore ani so zásadnejšími investíciami v tomto území v budúcnosti,“ dodal na záver hovorca.

A vizualizácie toho, ako to na mieste môže v budúcnosti vyzerať nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: Mestská oáza v Prešove má dostať novú tvár
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM