Správy

Podarilo sa to na druhý pokus: Poslanci schválili zmeny a doplnky v územnom pláne

Prešovskí mestskí poslanci schválili na mimoriadnom zastupiteľstve zmeny a doplnky v územnom pláne mesta. Podarilo sa im to až na druhý pokus.

Ilustračný obrázok k článku Podarilo sa to na druhý pokus: Poslanci schválili zmeny a doplnky v územnom pláne
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Odborná príprava materiálu trvala rok a pol a prerokovaný územný plán so zapracovanými zmenami obsahuje 229 strán. Hlavná architektka mesta Mária Čutková považuje za dôležité, že sa podarilo vyhovieť požiadavkám občanov, ktorí odmietajú veľké stavby v blízkosti ich rodinných domov, aké sa snažia presadiť developérske firmy. Do zmien a doplnkov poslanci zakomponovali tiež regulatív, ktorý sa týka výstavby antén mobilných operátorov. V materiáli je jasne zadefinované, s akým výkonom a v ktorých lokalitách budú môcť svoje antény umiestniť.

Mestskí poslanci vyhoveli aj požiadavke zmeniť v územnom pláne parcely na Višňovej ulici na individuálnu bytovú výstavbu. Ide o pozemok, na ktorom sú dnes tenisové kurty, ktoré sú v prevádzke v obmedzenom režime. Čutková uviedla, že s týmto návrhom sa stotožnil úrad aj poslanci, keďže v celom okolí stojí už veľa obytných domov. Poslanec Rastislav Mochnacký, ktorý je predsedom komisie pre územný plán, dopravu a životné prostredie pri mestskom zastupiteľstve uviedol, že pri príprave návrhu materiálu sa zaoberali viac ako 170 podnetmi a pripomienkami. Nie všetky sa dali zakomponovať do zmien, lebo tomu bránili niektoré zákony, museli zobrať do úvahy ochranné pásma či záujem Štátnej ochrany prírody. Napriek tomu návrh prináša modernizačné trendy.

„Z môjho pohľadu kľúčovou vecou, ktorá prináša veľké pozitíva, je regulácia obytných domov v rodinných zástavbách, čiže znižovanie de facto z piatich poschodí na tri poschodia a zároveň vzdialenosť, keď je to na rozhraní medzi obytnými domami a rodinnými domami – zo štyroch metrov na 50,“ povedal Mochnacký. Takúto zmenu žiadali obyvatelia na Sabinovskej a Narcisovej ulici aj v lokalite Šalgovík. Do návrhu zmien územného plánu sa dostalo aj zakreslenie trasovania obchvatu mesta, kde je zakomponovaná trasa diaľničného úseku D1 (juhozápadný obchvat) a rýchlostnej cesty R4 (severný obchvat). Mochnackého mrzí, že z pripraveného materiálu bola vypustená povinnosť investorov pri budúcej zástavbe pri rýchlostných cestách a diaľniciach stavať zábrany proti hluku.

V materiáli však videl viac pozitív ako negatív a z tohto dôvodu ho pri hlasovaní podporil. Zmeny a doplnky v územnom pláne mesta Prešov sa rodili ťažko. Poslanci o nich rokovali ešte 9. novembra na riadnom mestskom zastupiteľstve a po päťhodinovej rozprave materiál stiahli z rokovania. V minulých dňoch sa konalo ďalšie zasadnutie komisie mestského zastupiteľstva pre územný plán, dopravu a životné prostredie, na ktorom sa mali možnosť zúčastniť všetci poslanci aj odborní zamestnanci mesta. Nakoniec pri hlasovaní návrh získal podporu väčšiny.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM