Správy

Pod Wilec hôrkou prebiehajú vrty: Realizujú geologický prieskum kvôli zosuvu pôdy

Na ulici Pod Wilec hôrkou v Prešove prebieha geologický prieskum, ktorý súvisí so sanáciou nebezpečného zosuvu pôdy. Mesto na to získalo 100 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Pod Wilec hôrkou prebiehajú vrty: Realizujú geologický prieskum kvôli zosuvu pôdy
Zdroj: Mesto Prešov

Na ulici Pod Wilec hôrkou v Prešove prebieha geologický prieskum, ktorý súvisí so sanáciou nebezpečného zosuvu pôdy. Mesto na to získalo z Environmentálneho fondu 100 000 eur. Súčasne radnica na stabilizáciu zosuvného pásma vyčlenila v rozpočte aj vlastné financie. Informoval o tom tlačový referent mestského úradu Milan Grejták.

„Bezpečnosť Prešovčanov je prvoradá. Preto je potešiteľné, že sme nielen získali štátne finančné prostriedky, ale na tento účel sme dokázali dvojnásobne viac dať aj z rozpočtu mesta,“ uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová. Z dotačných zdrojov z Environmentálneho fondu doposiaľ zrealizovali osem vrtov do hĺbky osem až 25 metrov. Ide o päť prieskumných vrtov, dva monitorovacie a jeden rekonštruovaný vrt.

„Tie slúžia na získanie doplnkových informácií k spresneniu sanačného projektu. Vzorky z vrtov sme odovzdali do laboratória na spracovanie. V súčasnosti realizujeme súbor sanačných odvodňovacích vrtov,“ skonštatoval Adrián Ilkanič zo spoločnosti Envigeo, ktorá práce realizuje. Najbližšie vybudujú osem odvodňovacích vrtov s celkovou dĺžkou 800 metrov.

Sanácia veľkého územia si vyžaduje nemalé finančné prostriedky. Podmienkou pridelenia dotácie bolo spolufinancovanie projektu mestom v sume vyše 5 200 eur. Ďalších 100 000 eur vyčlenilo mesto zo svojich zdrojov. Primátorka uviedla, že vzhľadom na priaznivý vývoj plnenia rozpočtu rovnakú sumu ešte mesto vyčlení.

Súčasne sa radnica bude opäť uchádzať o štátnu dotáciu na tento účel. Ide totiž o finančne náročný projekt, kde odhadované náklady na realizáciu sanačných prác sú v objeme až takmer štyri milióny eur. K zosuvom došlo po extrémnych dažďoch v roku 2010. Rozsiahly zosuv pôdy narušil stabilitu viacerých domov, čo znamenalo poškodenie majetku i ohrozenie životov obyvateľov tejto lokality.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM