Správy

Viete, o ktorú ide? Dedina pri Prešove dostala meno po apoštolovi sv. Petrovi

Prvé písomné zmienky o tejto šarišskej dedine pochádzajú zo začiatku 13. st. Podľa archeologických nálezov sa tu ale ľudia usídlili už mnoho storočí predtým.

Ilustračný obrázok k článku Viete, o ktorú ide? Dedina pri Prešove dostala meno po apoštolovi sv. Petrovi
Zdroj: TASR

Leží niekoľko kilometrov južne od Prešova. A pôvodne sa volala Zenthpethur, pravdepodobne podľa patróna tamojšieho kostola, ktorý bol v tom čase zasvätený sv. Petrovi. V priebehu svojej existencie niesla podobné mená, ktoré boli maďarskými či nemeckými ekvivalentmi toho názvu. Ide o obec Petrovany.

Svoje terajšie pomenovanie táto obec získala po prvej svetovej vojne. V 18. storočí sa majiteľom panstva stáva rod Klobušických a ten sa aj významne podieľa na zveľadení majetku. Na mieste starého renesančného kaštieľa vyrastie nový barokový objekt v areáli, ktorý skrášlil rybník. Dnes už nevyužívaný kaštieľ je najvzácnejšou architektonickou pamiatkou obce.

Podľa historických záznamov táto dedina presiahla tisíc obyvateľov okolo roku 1948 a počet stále narastal. Zásadná zmena nastala, keď došlo v polovici 60. rokov minulého storočia k pričleneniu susednej obce Močarmany k Petrovanom a vznikla tak jedna z najväčších obcí v okrese Prešov.

„Túto skutočnosť zachytáva aj erb našej obce, ktorý vznikol na základe symboliky dvoch dedín. Preto sa v ňom nachádza strom, ktorý bol znakom Močarmian. Kľúč sv. Petra od nebeskej brány zasa pripomína Petrovany,“ vysvetlil starosta obce Ján Lenko. Ľudia v tejto obci sa hlásia hlavne k rímskokatolíckej cirkvi. O hlbokej viere obyvateľov hovorí aj povesť o zjavení Panny Márie neďaleko dediny smerom na Záborské. Starí ľudia hovoria, že kedysi na tomto mieste rástli stromy, ale dnes už sú tu iba polia, takže sa nedá presne miesto určiť.

Aj keď zjavenie nebolo potvrdené cirkvou, ľudia ešte v čase po druhej svetovej vojne na tieto miesta chodievali a modlili sa. Nestalo sa však z neho miestne pútnické miesto.

„S týmto príbehom o zjavení si ľudia možno spojili aj obraz, ktorý sa nachádza v kostole v neďalekých Obišovciach. Jazvu, ktorú má na líci Panna Mária, vraj zapríčinil oráč z Petrovian. Ten ju nespoznal, keď letela nad obcou a v strachu ju šibol bičom. O tomto obraze sa hovorí viacej príbehov, ale takto ho poznali ľudia u nás,“ vysvetľuje starosta.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

OBRAZOM z dediny Petrovany ležiacej neďaleko Prešova
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM