Rôzne

Pani Verona z Nižnej Šebastovej sa dožila krásneho veku: Oslávila svoju storočnicu

Pani Verone Havrilovej z Nižnej Šebastovej sa podarilo dožiť naozaj krásneho a výnimočného veku. Oslávila svoje storočné jubileum.

Ilustračný obrázok k článku Pani Verona z Nižnej Šebastovej sa dožila krásneho veku: Oslávila svoju storočnicu
2
Galéria

Začiatkom februára pribudlo na zozname významných jubileí v Prešove meno ďalšej výnimočnej dámy. Pani Verona Havrilová z Nižnej Šebastovej oslávila krásnych 100 rokov. Zablahoželať jej prišiel osobne aj viceprimátor mesta Prešov, Vladimír Feľbaba. Pani Havrilovej zaželal najmä veľa zdravia a poprial jej, aby sa takto spoločne stretli aj v ďalších rokoch.

Päťnásobná praprababička

Pani Verona sa narodila v Nižnej Šebastovej. Väčšinu svojho života však strávila na Bardejovskej ulici. V časoch 2. sv. vojny bola práve táto časť Prešova hlavným frontovým ťahom. Často rodine spomínala, ako musela v dome počas ťažkých vojnových rokov ubytovať Nemcov i Rusov a variť pre nich. Doma tak vždy rozprávala množstvo príbehov, ktoré nadchýnali celú jej rodinu. Pani Havrilovú obklopuje láskou jej dcéra a vnúčatá, ktoré sa o ňu starajú. Jubilantka je aj prababičkou a päťnásobnou praprababičkou.

Vydávala sa v sedemnástich rokoch a mala dve deti, syna a dcéru. Po radosti z detí však v jej živote prišiel veľký smútok. Ako 21-ročnej jej na chrípku zomrel manžel. V mladom veku sa tak stala vdovou, ktorá sa musela postarať o dve malé deti. Jej dcéra mala vtedy 3 roky a syn len 18 mesiacov. Starala sa o ne so všetkou láskou a popritom vypomáhala na majeri, ktorý patril bohatým pánom z kaštieľa.

Druhýkrát sa nevydala

Zaujímalo sa o ňu mnoho mužov, no ona sa druhýkrát nikdy nevydala. „Aj keď stále spomínala, že bola najlepšou tanečníčkou na zábavách,“ usmieva sa vnuk.

Pani Havrilová už rozpráva málo, no občas blízkych prekvapí. „Na Štedrý deň sme popri rozbaľovaní darčekov sledovali Tri oriešky pre Popolušku. A babička zrazu vykríkla: – Aha, Popoluška! – Občas sú okamihy, keď niečo aj veľmi trefne pomenuje. Sú to milé, ale už zriedkavé momenty,“ pripája sa vnučka.

Až do deväťdesiatky

Obaja spomínajú, že bola skvelou babičkou, o vnúčatá sa starala ako druhá mama, pravidelne ich vychystávala do školy, robila im desiaty a vynikajúco varila. Obetavá a usilovná pani Verona zdedila pracovitosť pravdepodobne po svojej mame, ktorá ešte ako 76-ročná pracovala na družstve.

Pani Havrilová bola úplne sebestačná až do svojej deväťdesiatky, potom jej začali pribúdať zdravotné problémy. Uplynulé 4 roky je prevažne na lôžku a jej blízki sa o ňu s láskou starajú. V Nižnej Šebastovej je najstaršou obyvateľkou.

FOTO: Táto dáma oslávila výnimočné jubileum. Dožila sa 100 rokov
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM