Ľubomír Hudačko Kultúra

V Prešove uvidíme to NAJLEPŠIE zo súčasnej kinematografie: Pocity prinesú Vlny či Mikiho

Už pätnásty rok sa v Prešove uskutoční filmový festival , ktorý od 10. do 16. októbra ponúkne Prešovčanom špičkovú filmovú tvorbu a stretnutia s tvorcami.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove uvidíme to NAJLEPŠIE zo súčasnej kinematografie: Pocity prinesú Vlny či Mikiho
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Festivalové dianie sa tentokrát sústredí do kina Cinemax Novum, centra nezávislej kultúry Wave, Krajskej galérie a klubu Stromoradie. O podujatí Prešov24.sk informovala umelecká riaditeľka festivalu Pocity Nina Šilanová.

Program zahŕňa viac ako 30 premietaní, diskusie s tvorcami aj odovzdávanie ceny Zrnko soli pre najlepší krátkometrážny fil­m.

Hostia festivalu

To najlepšie a najaktuálnejšie zo súčasnej slovenskej filmovej tvorby predstaví sekcia Naše Pocity. Jedným z hlavných hostí festivalu bude Peter Kerekes, ktorý osobne uvedie svoj nový dokumentárny film Wishing on a Star.

Režisérka Iveta Grófová prinesie do Prešova svoj najnovší počin Ema a smrtihlav, ktorý je Slovenským národným kandidátom pre 97. ročník prestížnej ceny Oscar. Inovatívny prístup v slovenskom filme ponúka režisér György Kristóf, ktorý na festivale uvedie svoj dystopický tanečný film Zenit.

Diváci uvidia v predpremiére aj snímku Via Slovakia, ktorú osobne predstavia režisér Víťazoslav Chrappa, producent Peter Neveďal a hlavný protagonista Slavomír Duchovič.

Film rozpráva príbeh neobyčajného turistu, ktorý počas 82 dní prešiel najdlhšiu turistickú trasu na Slovensku, čím absolvoval viac ako 1870 kilometrov po hraniciach krajiny. Prešovčan David Kollar uvedie film Miki, ku ktorému zložil filmovú hudbu.

Milovníci architektúry by si nemali nechať ujsť veľmi silný dokumentárny zážitok, ktorý ponúka snímka Architektura ČSSR 58–89. Program ponúkne aj divácky úspešný, historický, ale výsostne aktuálny film Jiřího Mádla Vlny.

O iránskej judistke

Pocity zo sveta je názov sekcie, ktorá umožní divákom spoznať aktuálne filmy a témy z Európy. Výstižná, ostrá a šokujúca satira Substancia sa teší nielen priazni odbornej verejnosti, ale aj medzinárodnému záujmu na festivaloch a sľubuje, že sa stane jedným z najdiskutova­nejších počinov sezóny.

Až na koniec sveta, druhý režijný film Vigga Mortensena, je nadčasovou romancou dvoch fatálne tvrdohlavých milencov. Neo-noirový romantický triler Krv na perách zas ponúka netradičný milostný príbeh prevádzkovateľky posilňovne a nádejnej kulturistky.

Strhujúci a napínavý príbeh, ktorý osloví všetkých divákov ponúka čiernobiely športový film Tatami. Je o iránskej judistke Leile, ktorá počas majstrovstiev sveta dostane z islamskej republiky ultimátum: musí predstierať zranenie a prehrať, inak bude označená za zradcu národa.

Silný a zároveň zábavný film o ženskej sile a solidarite, ktorý v Taliansku prekonal všetky rekordy návštevnosti je aj film Aj zajtra je deň. Záver festivalu bude patriť exkluzívnej predpremiére diváckeho hitu z festivalu v Karlových Varoch Až na veky.

Debut nórskej scenáristky a režisérky Lilje Ingolfsdottir je mnohovrstevnatou charakterovou štúdiou ženy, ktorá sviežim spôsobom skúma súčasné predstavy o romantických vzťahoch, rovnosti vo vzťahu a ženskej sile.

Mačacia odysea pre najmenších

Silnou ženskou postavou je aj Eva z filmu Dozorkyňa, ktorý je znepokojujúcou a premyslenou psychologickou drámou. Film je dôslednou režijnou prácou Gustava Möllera.

“Miesto v programe sme mohli obohatiť aj o snímky s environmentálnym presahom. Obľúbená islandská komédia Žena v boji o tvrdej a nekompromisnej Halle, bojujúcej s priemyselnými gigantmi, ktoré ničia islandskú krajinu a prvý slovensko-maďarský animovaný film pre dospelých Umelohmotné nebo so silným ekologickým posolstvom,” priblížila programová dramaturgička Nina Šilanová.

Uvidíme tiež dokumentárny film Bordalo II: A Life Of Waste zobrazujúci intímny portrét portugalského street art umelca Artura Bordala.

Festival nezabudol ani na najmenších, film Mačacia odysea sa taktiež dotýka budúcnosti planéty.

Ponúka krásnu animáciu a príbeh o zvieratkách na lodi, ktoré sa musia adaptovať na nový svet v zaplavenom meste. Film je bez slov a vhodný aj pre úplne najmladšie deti.

Film Agnieszky Holland

Poslednou sekciou, ktorú festival ponúka sú Pocity susedov, kde diváci uvidia výrazné poľské snímky. A to zásadný európsky film minulého roka režisérky Agnieszky Holland Hranica a Sedliaci – hraný film, ktorý je spracovaný animáciou na spôsob olejomaľby, ktorý sa bude premietať v Krajskej galérii spolu s českým dokumentom Ešte nie som, kým chcem byť, ponúkajúcim Intímny portrét fotografky Libuše Jarcovjákovej, subkultúrne označovanej ako česká „mama snapchatu“.

Diváckym prekvapením bude určite Veľké finále PSO – časozberný dokument o mimoriadnom hudobnom zoskupení, ktoré sa vydáva na veľké pódia a zároveň je osobnou výpoveďou obyčajných mladých ľudí o svete okolo nás.

Pre filmových nadšencov je pripravený predpredaj výhodných festivalových akreditácií, ktoré zabezpečujú vstup na všetky podujatia. Predpredaj prebieha do 10. októbra. Študenti si môžu zakúpiť akreditáciu s 5-eurovou zľavou.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM