Ľubomír Hudačko Správy

Prešovská univerzita má 3 nových profesorov: Dekrét si prevzali od Zuzany Čaputovej, FOTO

Medzi 36 novými vysokoškolskými profesormi sú traja profesori z Prešovskej univerzity v Prešove (PU).

Ilustračný obrázok k článku Prešovská univerzita má 3 nových profesorov: Dekrét si prevzali od Zuzany Čaputovej, FOTO
3
Galéria

Vymenúvací dekrét si z rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej prevzali prof. Cimermanová, prof. Kiseľáková a prof. Lukáč. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa PU Anna Polačková.

Hlava štátu počas vymenúvacieho ceremoniálu v Prezidentskom paláci 23. marca novým profesorom zdôraznila, že spolu s profesorským titulom prijímajú aj zodpovednosť za jeho využitie.

Čaputová: Máte šancu

„Čakajú vás ďalšie príležitosti viesť dialóg so študentmi, otvárať im dvere k novým poznatkom, ale aj k schopnosti získavať ich samostatne, k návyku bádať a pracovať na rozširovaní svojho poznania. Máte šancu viesť mladých ľudí k tvorivosti a k rozvíjaniu kritického myslenia,“ apelovala Zuzana Čaputová.

Súčasne poukázala na to, že profesori získavajú významný vplyv na formovanie vysokoškolského prostredia a na vzdelanostnú úroveň spoločnosti.

Slová potešili

Z Prešovskej univerzity bola za vysokoškolskú profesorku z odborovej didaktiky vymenovaná prof. Ivana Cimermanová.

„Mnohokrát sú univerzitní profesori vnímaní ako vedci a výskumníci. Práve preto ma potešili slová pani prezidentky, ktorá nás oslovila najmä ako učiteľov zodpovedných za prípravu a výchovu mladých ľudí a apelovala na rozvoj ich kritického myslenia, i tvorivosti,“ povedala prof. Cimermanová, ktorá vyučuje na Inštitúte anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty PU a zároveň na univerzite zastáva funkciu prorektorky pre vzdelávanie.

Menovací dekrét v odbore manažment si prevzala prof. Dana Kiseľáková, ktorá pôsobí na Fakulte manažmentu, ekonomiky a obchodu PU.

Najvyššie ocenenie

„Toto vymenovanie vnímam ako najvyššie ocenenie akademickej a profesionálnej práce nás všetkých – vysokoškolských pedagógov, ktorej úspech sa dosahuje v rámci cieľov kolektívnej, tímovej vedeckej spolupráce a tímovej podpory. Naším krédom by malo byť vždy ísť spoločne ďalej za najnovšími poznatkami a výzvami, aby sme svoje skúsenosti mohli odovzdávať našim študentom, doktorandom a kolegom, podporovať tvorivosť a rozvíjať aj medzinárodnú tímovú spoluprácu v inovatívnych projektoch vo vzdelávaní a vede,“ zdôraznila profesorka.

V odbore odborová didaktiky bol za profesora vymenovaný taktiež prof. Eduard Lukáč z Ústavu pedagogiky, andragogiky a psychológie Fakulty humanitných a prírodných vied PU.

Uvedomil si záväzok

„Pri preberaní menovacieho dekrétu titulu profesora z rúk prezidentky som si uvedomil záväzok pri jeho napĺňaní v každodennom akademickom pôsobení, ale zároveň aj vzácnosť a hodnotu ľudí, ktorí ma sprevádzali k tomuto úspechu a im patrí moje úprimné poďakovanie a úcta,“ uviedol novovymenovaný prof. Lukáč.

Podľa jeho slov je získanie tejto najvyššej vedecko-pedagogickej hodnosti učiteľa vysokej školy vždy jedinečnou udalosťou nielen v živote jednotlivca, ale aj inštitúcie a pracoviska, umocnenou odovzdávaním v prostredí prezidentského paláca.

Objektívom: Noví profesori na Prešovskej univerzite
3
Galéria

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM