Správy

Unikátny projekt v Snine: Hrabú sa v odpadkoch, aby zistili, ako ľudia triedia odpad, FOTO

Mesto Snina chce zlepšiť nakladanie s odpadom. Na skládke často končí aj to, čo sa mohlo vytriediť a zrecyklovať.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny projekt v Snine: Hrabú sa v odpadkoch, aby zistili, ako ľudia triedia odpad, FOTO
4
Galéria

S cieľom zlepšiť nakladanie s odpadom od obyvateľov realizuje mesto Snina dvojdňový projekt analýzy obsahu smetných nádob.

Ako priblížila Michaela Šalachová z oddelenia strategického rozvoja mestského úradu, zamestnanci technických služieb spolu s dobrovoľníkmi počas pondelka a utorka (19. a 20. 10.) roztriedia odpad z rodinných a bytových domov, od podnikateľských subjektov a z verejných kontajnerov.

„Analyzuje sa odpad z 50 smetných nádob z rodinných domov z troch ulíc v rôznych častiach mesta, päť 1 100 litrových kusov kontajnerov zo sídliska Komenského, dva 1 100 litrové kontajnery od zdravotného strediska a 120 litrové nádoby z autoumyvárne a malých potravín,“ povedala. Od rôznorodosti analyzovaných vzoriek samospráva očakáva získať skutočný a ucelený obraz o tom, čo končí na skládke a nemuselo by.

Zle vytriedený odpad

Vzorka odpadu, ktorú v Snine podrobia analýze, predstavuje päť percent produkcie od jednotlivých typov producentov. Zozbieraný odpad sa ručne pretrieďuje a vyberá sa z neho ten, ktorý je možné triediť. Vytriedený odpad vo vreciach sa podľa stanovených kategórií zváži a prepočíta na percentuálne zastúpenie.

Výsledky analýzy majú mestu slúžiť na argumentáciu pre zavádzanie modernizácie a nových riešení pre odpadové hospodárstvo, samospráva ju chce tiež využiť aj ako osvetový nástroj.„Foto­dokumentácia, videá a výsledky budú využité pre osvetovú kampaň s cieľom zlepšiť návyky občanov pri triedení odpadu,“ uzavrela Šalachová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM