Ľubomír Hudačko Správy

Obec Víťaz v okrese Prešov: Môže sa pochváliť aj známymi rodákmi i legendami o názve

O obci Víťaz v Prešovskom okrese možno stále neviete všetko. Práve preto vám prinášame článok o jej známych rodákoch i iných zaujímavostiach.

Ilustračný obrázok k článku Obec Víťaz v okrese Prešov: Môže sa pochváliť aj známymi rodákmi i legendami o názve
11
Galéria

Len nedávno sme vám na našom webe priniesli článok o tom, čo by ste určite mali vedieť o obci Víťaz v Prešovskom okrese. Zároveň je to dedina, ktorá sa stala 3. najsympatic­kejšou v našej tohtoročnej ankete. Teraz sme sa zamerali na jej známych rodákov aj jej názov.

Známi rodáci

Z tejto dediny pochádzajú aj známi rodáci ako maxilofaciálny chirurg, zubár prof. Andrej Jenča, imitátor Louisa Armstronga Peter Ondria, či husľoví virtuózi Stanislav Salanci a Miroslav Baloga.

V obci Víťaz môžete nájsť aj rôzne aktívne spolky. Pôsobí tam folklórny súbor Pridaň, Detský folklórny súbor Pridaňčatá s vlastnými ľudovými hudbami, Dobrovoľný hasičský zbor, Poľovnícke združenie Brezová, futbalový klub TJ Družstevník Víťaz, hokejový klub HC03 Víťaz a aj Zväz zdravotne ťažko postihnutých vo Víťaze.

Legendy o názve

Čo ste možno nevedeli je to, že o vzniku názvu obce Víťaz existuje niekoľko legiend. A medzi nimi aj tá, že názov usadlosti vznikol pri páde Tatárov, keď miestna osadníčka zabila vodcu tatárskej tlupy, ktorá po tomto hrdinskom čine utiekla.

„Lenže ani táto legenda sa nepričinila o názov prvej usadlosti. Už pred tatárskym vpádom je nepriama zmienka z roku 1220 o Viťazskom potoku v listine uloženej v Košickom mestskom archíve. Prvá písomná zmienka je z roku 1272. V tom čase bola majetkom rodu Abovcov. Počas svojej existencie obec niesla rôzne názvy ako Vytez, Velke Witezovce či Vítež,“ konkretizoval starosta Ján Baloga.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

OBRAZOM: Toto je ona, tretia najsympatickejšia dedina v Prešovskom okrese!
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM