Ľubomír Hudačko Správy

Obchvat v Prešove čaká na dokončenie: V hre aj odstúpenie od zmluvy kvôli finančným problémom zhotoviteľa!

Už niekoľko mesiacov musia byť vodiči v Prešove obrnení poriadnou dávkou trpezlivosti. Vnútorných obchvat, ktorý má vyústiť na diaľnicu do Košíc tak skoro dokončený nebude. Dôvodom sú finančné problémy zhotoviteľa, ktorý cestu stavia. Možné je aj odstúpenie od zmluvy.

Ilustračný obrázok k článku Obchvat v Prešove čaká na dokončenie: V hre aj odstúpenie od zmluvy kvôli finančným problémom zhotoviteľa!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Predmetný cestný úsek nadväzuje na už zrealizovanú Nábrežnú komunikáciu. Vyústiť má na diaľnicu do Košíc, ale kedy sa tak stane je v nedohľadne. V Prešove sa tak musia vodiči aj naďalej obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti, s ktorou bojujú už niekoľko mesiacov.

Obchvat mal byť dokončený už v júni tohto roku, ale po posune sa nedokončí ani do ďalšieho stanoveného termínu, ktorým je október 2015. „S určitosťou možno povedať že termín nie je reálny. Skutočný termín ukončenia je závislý od výsledkov rokovaní so Zhotoviteľom stavby,“ uviedla hovorkyňa SSC Zuzana Hromcová.

Na stavbe je veľmi slabý pracovný ruch a robotníkov vidno len sporadicky. Zhotoviteľom predmetnej akcie je Združenie HANT BA DS a.s. & ANIK a hovorkyňa potvrdzuje aj nemilú skutočnosť, že má finančné problémy. „Áno. Spoločnosť HANT BA DS a.s. ako vedúci člen združenia má finančné problémy, ktorých výsledkom je stav na stavenisku stavby,“ poznamenala. Aké sú teda možnosti? Zaujímalo nás, či môže niekto spoločnosť nahradiť a stavbu za ňu dokončiť.

„Ide o zložitý proces. Zákon o verejnom obstarávaní neumožňuje objednávateľovi nahradiť zhotoviteľa inou spoločnosťou. Jedinou možnosťou je, že si zhotoviteľ zabezpečí strategického partnera, s ktorým bude schopný ukončíť stavebnú akciu. V opačnom prípade bude nutné odstúpenie od zmluvy a vypísanie novej verejnej súťaže na zhotoviteľa,“ dodala Hromcová. Dodajme, že stavebný náklad podľa zmluve o diele bol stanovený na 31,638 milióna eur. Odovzdanie staveniska a tým aj termín zahájenia stavby bolo už v júni 2012.

Čítajte tiež:

Cez Bajkalskú v Prešove onedlho neprejdeme: Chystá sa úplna uzávierka, obmedzenia aj v MHD!

foto: ilustračné

Nie a nie ho dokončiť: Obchvat v Prešove stále v nedohľadne!
2
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM