Správy

Novinka, ktorú spustil Prešovský samosprávny kraj: Prvotná verzia geoportálu už beží

Prešovský samosprávny kraj (PSK) v pondelok oficiálne spustil prvotnú verziu geoportálu. Aký má názov a o čo vlastne pôjde?

Ilustračný obrázok k článku Novinka, ktorú spustil Prešovský samosprávny kraj: Prvotná verzia geoportálu už beží
Foto: Ľubomír Hudačko

Jeho názov je GeoPresovRegion. Projekt PSK realizuje spoločne s Prešovskou univerzitou (PU) v Prešove, Svetovou bankou a Európskou komisiou.

Je to unikát

„Je to unikát na Slovensku. Jeho hlavným prínosom je, že občania alebo aj podnikatelia a tretí sektor vedia jednoducho vyhľadávať informácie z rôznych oblastí života. V priestore vidieť zobrazenie a analýzu jednotlivých údajov a štatistík. V skratke povedané, je tam jednoduchý štatistický prehľad podľa okresov a dokonca aj podľa obcí vo viacerých štatistických ukazovateľoch,“ uviedol vedúci oddelenia priestorových informácií na odbore informačno-komunikačných technológií Úradu PSK Marek Hudák.

„Možné je vyhľadať predovšetkým informácie z demografickej oblasti, oblasti ekonomiky, trhu práce, ale aj majetku PSK, ktorý je zmapovaný v mape a nielen občania, ale aj úrad a ďalšie inštitúcie pôsobiace v kraji vedia veľmi jednoducho získavať informácie o týchto oblastiach,“ uviedol Hudák. V súčasnosti je do geoportálu integrovaných 52 datasetov s metaúdajmi, ktoré je možné prehliadať v troch tematických webmapových aplikáciách – život v regióne, podnikanie v regióne a majetok PSK.

„Aplikácia život v regióne zahŕňa informácie o základných životných podmienkach, možnostiach práce v jednotlivých okresoch a tiež o demografickom vývoji, migrácii. Čo sa týka biznisu, to je orientované pre podnikateľský sektor, tam je možnosť vyhľadávať vývoj miezd, pracujúcich ľudí a pomer živnostníkov, zamestnávateľov a zmenu trendu v týchto ukazovateľoch a tiež štruktúru nezamestnaných z pohľadu dlhodobej nezamestnanosti alebo trvania nezamestnanosti, štruktúry nezamestnaných, z pohľadu profesie ich zamerania a podobne,“ priblížil Hudák.

Ako to dosiahnuť za rok

Geoportál vznikol s podporou Svetovej banky, ktorá pomohla v expertnej činnosti. „Poskytovali nám konzultácie po technickej stránke, manažérskej, ako veci sprocesovať a ako dosiahnuť za jeden rok vybudovanie geoportálu. Mali sme pridelených ako komponent geografického informačného systému (GIS) niekoľkých expertov na jednotlivé oblasti. Na týždňovej báze sme s nimi vedeli komunikovať a odovzdávať si informácie. Takisto sme mali školenia, návštevu v Bretónsku. Forma podpory bola v expertnej pomoci a know-how,“ dodal Hudák.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM