Rôzne

Niekdajšia škôlka na Sekčove poslúži inak: Bude z nej útulok pre matky s deťmi

V Prešove na Sekčove vznikne útulok pre matky s deťmi. Bude v priestoroch bývalej materskej školy. Návrh na zriadenie schválili mestskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Niekdajšia škôlka na Sekčove poslúži inak: Bude z nej útulok pre matky s deťmi
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Súčasne odsúhlasili aj vznik dvoch denných stacionárov pre seniorov. Tie mesto plánuje vytvoriť v niekdajších kluboch dôchodcov, ktoré v súčasnosti slúžia ako denné centrá.

Prečítajte si tiež: Vedľa prešovskej primátorky má premiéru: Prvé slová zástupcu Ďurišina po jej boku!

„Do zastupiteľstva dávame tri zriaďovateľské listiny, chceme zriadiť od 1. 1. 2017 dva denné stacionáre. Jeden bude na Sabinovskej, to je v dennom centre a druhý bude v zariadení Opál na Zemplínskej ulici. Na Zemplínskej bude s kapacitou 30 klientov a na Sabinovskej 15. Ďalším, čo v meste Prešov veľmi chýba, je útulok pre matky s deťmi, ktorý bude na Bernolákovej zriadený najmä pre matky s deťmi v nepriaznivej sociálnej situácii a aj tehotné ženy. Tam bude 12 klientov,“ uviedla vedúca odboru sociálnych služieb prešovského mestského úradu Mária Humeníková.

Pôjde o prvé zariadenie takého druhu, ktoré bude v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Do útulku sa bude môcť dostať napr. matka s deťmi, ktorá má nárok na sociálny byt, no zatiaľ čaká na jeho pridelenie. Humeníková pripomenula, že podľa zákona môže byť v útulku umiestnená takáto rodina iba rok. Radnica pripravuje k zriadeniu takýchto sociálnych služieb všeobecne záväzné nariadenie mesta.

Prečítajte si tiež: Primátorka Turčanová sa ohradila voči vystúpeniu poslanca: Je to úder pod pás!

To by sa malo dostať do mestskej rady v septembri a do zastupiteľstva o mesiac neskôr. Materiál bude obsahovať výšku štátneho príspevku, sumu, ktorou prispeje klient a čiastku z mestského rozpočtu. Tiež počty novovytvorených pracovných miest podľa ich obsadenosti. V rámci základnej rekonštrukcie objektu sa počíta s investíciou okolo 20 000 eur, ďalšie financie pôjdu na vybavenie priestorov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM