Ľubomír Hudačko Rôzne

Nevšedný pohľad na známe prešovské dominanty: Radnica aj Vodárenská veža sa sfarbia namodro

Prešov zafarbí známe prešovské objekty Vodárenskú vežu i radnicu. Na Zelený štvrtok budú svietiť namodro a nosením modrého odevu, alebo jeho doplnkov sa do kampane môžu zapojiť všetci Prešovčania.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný pohľad na známe prešovské dominanty: Radnica aj Vodárenská veža sa sfarbia namodro
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto podporí 2. apríla Svetový deň povedomia o autizme namodro vysvietenou Vodárenskou vežou i priečelím radnice.

Prejav solidarity

„Je to prejav našej solidarity s osobami trpiacimi týmto ochorením, ale aj k ľuďom z ich okolia, ktorí rovnako potrebujú pomoc, “ skonštatovala primátorka mesta Andrea Turčanová, ktorá sa taktiež vo štvrtok oblečie do modrého.

Mesto Prešov je pre autistov centrom vzdelávacích a výchovných inštitúcií, ktoré zabezpečujú pomoc pre vyše tristo klientov z celého východného Slovenska. V Prešove okrem tohto pôsobí na Vodárenskej ulici špecializovaná Súkromná základná škola s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom, zároveň je tam aj Francesco-regionálne autistické centrum a tiež Krajské autistické centrum. Súčasťou školy je od roku 2008 aj školský klub a Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva.

Potrebujú tlmočníka

„Autizmus je spôsob bytia, vnímania, myslenia, výrazne ovplyvňuje život človeka a preniká všetkými jeho zložkami,“ pripomína riaditeľka Francesco -regionálneho autistického centra Eva Turáková. Pre ľudí s autizmom preto nie je jednoduché žiť medzi bežnými ľuďmi, ktorí majú intuíciu, vedia veci prepájať z jedného prostredia do druhého, vedia predvídať, majú predstavy, imitáciu, komunikačné zručnosti a tým sú uspôsobení žiť na tejto zemi a v sociálnom prostredí.

„Autisti potrebujú pre život medzi nami tlmočníka, ktorý ich bude sprevádzať životom. Ich netypický spôsob myslenia a videnia sveta je zase dar pre nás, aby sme vnímali život aj z inej, ako z tej našej ´normálnej´ perspektívy,“ dodala Eva Turáková.

Budú premietať videá

Prešovské inštitúcie v rámci osvetovej činnosti o autizme už v marci pripravili prednášky pre študentov prešovských stredných škôl a prijímali aj študentské exkurzie. Priamo na Svetový deň povedomia o autizme v spolupráci so Sociálnym Prešovom a občianskym združením Výchova zdravej rodiny organizujú výstavu obrazov prešovských detí s autizmom, vytvorených v rámci arteterapie.

Na Hlavnej 69 v Prešove budú zároveň premietané videá a prezentácie o tejto problematike z prostredia školy pre deti s autizmom. Keďže Deň autizmu tohto roku vychádza na Zelený štvrtok, každoročný benefičný koncert škola presunula na 8. apríla 2015. Uskutoční sa v Scale a v krátkom programe sa v ňom predstavia aj deti a žiaci špecializovanej školy v spolupráci s prešovskými kapelami.

Podľa štatistík autizmus postihuje každé osemdesiate ôsme dieťa z populácie. Až päťkrát viac je pritom chlapcov. Za posledných dvadsať rokov sa pritom počet autistov zvýšil až šesťstonásobne. Aj preto bol v roku 2007 Organizáciou spojených národov 2. apríl vyhlásený za Svetový deň povedomia o autizme. Ľudia z celého sveta tak môžu vyjadrovať svoju podporu osobám postihnutým autizmom, ale aj ich blízkemu okoliu, ktoré je ich postihnutím tiež zasiahnuté. Vonkajším prejavom takejto kolegiality sú namodro nasvietené svetovo známe objekty.

Čítajte tiež:

Prešovskí vodiči môžu jasať: Horúca správa o parkovaní, ktorá vás zaručene poteší!

Kto a kedy musí rátať, že bude bez elektriny: LOKALITY v Prešove, kde nepôjde prúd

Prešovský poslanec na zastupiteľstve o IMT Smile: Slová, ktoré Táslerovcov zaručene potešia!

foto: ilustračné/Viktor Zamborský

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM