Netradičná veľkonočná špecialita: Na Zelený štvrtok vyskúšajte zelenú špenátovú roládu
K veľkonočným sviatkom okrem predchádzajúceho pôstu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. S našim regiónom sa spája klasická šunka a hrudka. Na Zelený štvrtok však môže pribudnúť aj zelená špecialita a síce: špenátová roláda. Poznáte na ňu recept?

Prešovčania môžu slanú špecialitu poznať, keďže sa v hojnom počte rozšírila na sviatky počas Veľkej noci či Vianoc. Ak ste sa predsa len k receptu ešte nedostali, ponúkame vám postup, ako kuchtí netradičný pokrm pani Magdaléna (58) zo Solivaru.
Špenátová roláda
Na prípravu potrebujeme:
- 500 g špenátu
- 70 g masti
- 40g hladkej múky
- 1/8 l mlieka
- 3 žĺtky
- trochu soli
- mastný papier
- masť a múku na jeho potretie a posypanie
Plnka:
- Bravčový mozoček
- 20 g masti
- 1 menšia cibuľa
- 1 vajce, alebo bielky, ktoré nám zostali
- 50 g šunkovej salámy
Postup:
Špenát uvaríme, scedíme a posekáme. V kastróle si urobíme svetlú zátrepku, rozriedime ju studeným mliekom, povaríme ju do zhustnutia a necháme ju trochu vychladnúť. Potom pridáme žĺtky, soľ, špenát a spolu dobre premiešame. Na plech dáme papier, potrieme ho masťou, posypeme múkou, navrstvíme na špenátovú zmes a dáme do teplovzdušnej rúry upiecť na 180°C.
„Medzitým si na masti a cibuli upražíme mozoček s vajcom, navrstvíme ho na upečený špenátový plát, posypeme nadrobno nakrájanou salámou, mierne osolíme a rýchle zvinieme do závinu. Dáme ešte na chvíľu piecť a potom sa slanou pochúťkou nevieme nabažiť,“ dodala na záver naša čitateľka pani Magdaléna. Dobrú chuť!