Správy

Návrh rozpočtu na rok 2017 je už známy: Prešov má hospodáriť s vyše 76,6 miliónmi

Prešov by mal v budúcom roku hospodáriť so sumou vyše 76,6 milióna eur. Takýto návrh rozpočtu na rok 2017 pripravilo vedenie mesta.

Ilustračný obrázok k článku Návrh rozpočtu na rok 2017 je už známy: Prešov má hospodáriť s vyše 76,6 miliónmi
Zdroj: TASR

O tomto návrhu rozpočtu na rok 2017 vo štvrtok rokovali aj členovia mestskej rady. V porovnaní s tohtoročným je navrhovaný rozpočet veľkorysejší. Rozpočet na tento rok poslanci schválili vo výške 66 miliónov eur, v priebehu roka ho niekoľkokrát menili, naposledy ho upravili na sumu 69,1 milióna eur. S navrhovaným budúcoročným rozpočtom sa musia stotožniť aj mestskí poslanci, ktorí by o ňom mali hlasovať 14. decembra. Primátorka Prešova Andrea Turčanová po štvrtkovej mestskej rade vyslovila nádej, že by sa na ňom mohli zhodnúť všetky poslanecké kluby.

Návrh budúcoročného rozpočtu je v príjmovej a výdavkovej časti zostavený ako vyrovnaný. Do rozpočtu sa navyše dostala suma 100 000 eur z položky bežné výdavky mestskej spoločnosti Prešov Real, ktorá má na starosti nebytové priestory. Keď návrh prejde, tok týchto financií bude mať mesto viac pod kontrolou.

Úver 5 miliónov eur

Nárast rozpočtu je hlavne v oblasti kapitálových výdavkov, kde sa počíta s väčším objemom financií z eurofondov. Primátorka uviedla, že by sa mala zúročiť snaha pracovníkov úradu, ktorí reagovali na mnohé zverejnené výzvy a pripravili dobré projekty. V oblasti investičnej výstavby sa plánujú použiť finančné prostriedky z integrovaného regionálneho operačného programu financovaného z Európskej únie a zo štátneho rozpočtu.

V sociálnej oblasti sa budú realizovať tri projekty, a to Národný projekt terénnej a sociálnej práce, Národný projekt Podpora opatrovateľskej služby a Projekt komunitné centrum. Rozpočet počíta s prijatím úveru v objeme päť miliónov eur za výhodných podmienok, peniaze budú použité na dofinancovanie investičných projektov. Možno ich bude aj viac, lebo mesto zrejme nevyčerpá úver určený na tento rok, z ktorého zaplatí faktúry na rozšírenie cintorína v mestskej časti Solivar.

Nie všetky navrhované investície získali podporu. Členovia mestskej rady či finančnej komisie škrtli na polovicu peniaze na kvetinovú výzdobu, vypustili sumu na revitalizáciu historickej radnice, ktorú mesto chcelo vyčleniť z dôvodu osláv 770. výročia prvej písomnej zmienky o meste.

Opravy škôl

„Čo je pozitívne, rozhodli sa v značnej miere pridať na investičnú výstavbu, kde navrhli hodnotu viac ako 12 miliónov eur. Z nich najväčší balík, 2,5 milióna eur, je plánovaný na výstavbu parkovísk. Opravovať sa bude 19 materských a základných škôl. Podľa typu školy sa tieto sumy pohybujú od 100 až po 500 000 eur na jeden subjekt,“ uviedla primátorka. Rozpočet obsahuje aj návrh vo výhľade na nasledujúce dva roky, zostavený je ako vyrovnaný. Príjmy a výdavky rozpočtu mesta na rok 2018 predstavujú sumu cez 71,2 milióna eur a na rok 2019 je to vyše 62,6 milióna eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM