Ľubomír Hudačko Správy

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Prešove, o ktorých vie málokto

O tom, že v obci Lipovce je svetoznámy prameň minerálnej vody, vieme asi všetci z regiónu. No už asi málokto vie o ďalších zaujímavostiach, ktorými sa obce pri Prešove môžu pochváliť. Práve na takéto menej známe pozoruhodnosti sme sa zamerali.

Ilustračný obrázok k článku Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Prešove, o ktorých vie málokto
Zdroj: TASR

Najznámejší imitátor kráľa blues Louisa Armstronga pochádza z obce Víťaz. Takto je označovaný pre svoj černošský hlas Peter Ondria, tiež známy ako malý veľký muž.

V obci Široké navždy ostane pamätným dňom 2. júl 1995, keď v podvečer obcou prechádzala kolóna vozidiel s hlavou katolíckej cirkvi, pápežom Jánom Pavlom II. Obec Široké je známa aj neďalekým tunelom Branisko, či motokrosovou traťou. Rodákmi zo Širokého sú spisovateľ Andrej Zábredský a otec Jaroslava Katriňáka motokrosový pretekár Ladislav Katriňák.

Nad Haniskou sa týči známa dominanta obce Furča. Postavili ju na počesť sedliackeho povstania na kopci v roku 1938. Celková výška pomníka je 20 metrov a postavy sú vysoké 3,2 metra.

V obci Lipovce je zriadená pamätná izba venovaná Jánovi Andraščíkovi, ktorý svojou literárnou činnosťou a širokým záberom na poli hospodárskeho, sociálneho, kultúrneho a národného povznesenia pospolitého ľudu si zaslúžil, aby jeho svetlá pamiatka bola i v jeho rodisku oživená. Pamätná izba nezabúda ani na prírodné zvláštnosti, ktorými obec Lipovce vo svojom okolí oplýva. Najvýznamnejšie sú Prírodná rezervácia Kamenná baba a svetoznámy prameň minerálnej vody Salvator.

Historickou pamiatkou mesta Veľký Šariš je aj parný rušeň, ktorý Šarišania familiárne nazývajú „Mlinská džurka“. Predmetný parný rušeň sa nachádza na pamätníku v areáli železničnej stanice Veľký Šariš, má konštrukciu prevažne z ocele, technicky na úrovni doby svojho zrodu. Ide o jednoduchý parný stroj, ktorého jednotlivé časti sú pospájané najmä nitmi.

V čase totality sa veľmi o tomto literátovi nehovorilo, bol však známy v odborných kruhoch doma i v zahraničí. V Tulčíku sa narodil známy literát Andrej Lipka v roľníckej rodine. Bol výborným študentom a hovoril siedmimi jazykmi a neskôr sa stal prekladateľom krásnej náboženskej literatúry. Najčastejšie z francúzštiny a nemčiny. Lipka zomrel pomerne mladý vo veku nedožitých 50 rokov.

Na pomerne strmom kopci, na mieste starého slovanského hradiska postavili v 13. storočí hrad, ktorý mal chrániť kráľovskú cestu vedúcu z Prešova na sever. Jeho prvým majiteľom bol rod Moglód. Po jeho vymretí prešiel do majetku kráľovskej komory a jeho veliteľom sa stal Henrich Tarczay, stúpenec Matúša Čáka. V roku 1312 počas bojov medzi Karolom Róbertom a Matúšom Čákom hrad zničili. Ide o Kapušiansky hrad z obce Kapušany pri Prešove.

Demjaty pochádza súčasný reprezentant vo futbale Stanislav Šesták, ktorý obliekal aj dres Tatrana Prešov. Najväčšiu pozornosť si vyslúžil šiestimi gólmi počas úspešnej kvalifikácie na MS 2010 v JAR. Pravidelne organizuje exhibície vo svojej rodnej obci, kde pozýva všetky nielen súčasné futbalové osobnosti Slovenska.

Hovorí sa, že v Hrabkove mal kláštor 2 zvony: jeden veľký a jeden malý. Malý bol v miestnom kostole Šimona a Júdu a je tam dodnes. Veľký zvon bol v kláštore. Po zbúraní kláštora sa zvon podľa povestí prepadol pod zem. Boli vraj pokusy ho vytiahnuť, ale pre jeho veľkosť sa to nepodarilo. Tento zvon je vraj dodnes zakopaný pod krížom, kde stál kláštor.

Čítajte tiež:

Americkí turisti na návšteve nášho mesta: Živo reagovali na missku z Prešova a toto ich zaujalo najviac!

foto: ilustračné, zdroj: wikipedia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM