Ľubomír Hudačko Rôzne

Na Sigorde pri Prešove chcú spustiť zimnú sezónu: Prispieť k tomu môže ktokoľvek

Kde nepomôže štát a verejné financie, musíme si pomôcť sami a navzájom. Týka sa to aj snahy Občianskeho združenia Čavargy spustiť na Sigorde zimnú sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Na Sigorde pri Prešove chcú spustiť zimnú sezónu: Prispieť k tomu môže ktokoľvek
Zdroj: OZ Čavargy

Aj na Slovensko sa za posledné roky dostali fotrmy. tzv. crowdfundingu, čiže akejsi verejnej zbierky a darcovskej formy, ktorá dáva priestor inšpiratívnym, kreatívnym verejnoprospešným projektom, ktoré pomáhajú zlepšiť našu krajinu.

Jedným z aktuálnych projektov na zozname StartLab je zimný projekt pre Sigord. Vďaka tomu to môže byť na legendárnom mieste časom reálne.

Ľadová plocha i osvetlenie

S nápadom spustiť crowdfundingovú kampaň prišla dobrovoľníčka OZ Čavargy Veronika Komárová. Po dohode so štatutárom sa rozhodli, že idú do toho.

„Za rozhodnutím spustiť túto verejnú zbierku stála v prvom rade želanie, aby vodná nádrž Sigord bola navštevovaná aj v zimnom období. K tomu však OZ potrebuje zabezpečiť pripravenú ľadovú plochu, odhrnuté chodníky pre turistov, osvetlenie vo večerných hodinách a iné veci, ktoré z vlastných zdrojov pokryť nedokážeme,“ vysvetlila pre Prešov 24 Veronika Komárová.

Verí, že táto zbierka dopadne úspešne a podarí sa im dosiahnuť minimálne stanovenú sumu, ktorá je 2 500 eur. Verejnoprospešný projekt je totiž závislý od finančnej podpory darcov – ľudí žijúcich v Prešove a jeho okolí.

„Prispievateľ takto podporuje verejnoprospešný projekt darom v ľubovoľnej výške. Ako prejav vďaky vyjadrenej autorom, si môže zvoliť jednu z možností, ktorú autor ponúka medzi tzv. poďakovaniami pre darcov,“ uviedla ďalej Komárová.

Hokejový turnaj a karneval

V prípade úspešnej kampane je autor povinný poskytnúť darcom prisľúbené Poďakovania pre darcov. V prípade neúspešnej kampane, darcom ich dary vrátia v plnej výške.

Autori pripomínajú, že keď voda v nádrži zamrzne, plánujú udržiavať túto plochu pre korčuliarov, bežkárov a hokejových nadšencov.

„Ešte do konca tohto kalendárneho roka by sme chceli uskutočniť hokejový turnaj na Sigorde, pretože minulú zimu nás navštívilo mnoho malých hokejistov a zábavného súťaženia nikdy nie je dostatok,“ uvádzajú ďalej autori myšlienky.

Počas fašiangového obdobia by radi sprostredkovali Karneval na ľade, aby si ľadovú plochu užili v maskách deti a aj ich rodičia. A čo v prípade, že sa podarí vyzbierať vyššiu sumu, než si zaumienili?

„Peniaze použijeme na organizovanie kultúrnych a športových podujatí na ľade, zakúpenie ďalšieho športového náčinia a svietidiel, vďaka ktorým bude v zimných mesiacoch ľadová plocha bezpečne osvetlená aj po zotmení,“ doplnili autori.

Viac o práci dobrovoľníkov a činnosti na Sigorde si už môžete pozrieť sami v priloženom vi­deu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia

Zdroj: YouTube.com

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM