Správy

Turistov bolo v našom kraji počas leta viac: Koľko ich zavítalo do Prešovského okresu?

Do Prešovského kraja zavítalo v letných mesiacoch viac turistov v porovnaní s tým istým obdobím predchádzajúceho roka. Ako dopadol priamo okres Prešov?

Ilustračný obrázok k článku Turistov bolo v našom kraji počas leta viac: Koľko ich zavítalo do Prešovského okresu?
Foto: Jano Štovka

Najviac navštevovaným regiónom v Prešovskom kraji počas leta bol okres Poprad. Informoval o tom František Baláž z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Okres Prešov zaostal

Do regiónu celkovo zavítalo 172 692 návštev­níkov ubytovacích zariadení. Medziročne ide o rast 21,7 percenta.

Nasledujú okresy Kežmarok (28 716), Bardejov (13 685), Prešov (12 689) a Stará Ľubovňa (12 515).

„Tieto ukazovatele súvisia do značnej miery s komplexnou infraštruktúrou v jednotlivých regiónoch. Vysoký potenciál vidíme napríklad aj v okrese Medzilaborce.“

„Množstvo ľudí tam zavíta na jednodňovú turistiku obdivovať prírodné krásy, ktoré región ponúka, ale i konkrétne miesta, ako sú napríklad Múzeum moderného umenia Andyho Warhola, rusínsky miniskanzen alebo Monastyr v Krásnom Brode,“ doplnil výkonný riaditeľ KOCR Martin Janoško.

KOCR Severovýchod Slovenska v súčasnosti pripravuje nové aktivity, ktoré by mali v budúcom roku prilákať do Prešovského kraja viac návštevníkov.

Počet návštevníkov ubytovacích zariadení medziročné vzrástol o 21 percent.

Viac ako 260 000

Ako Baláž uviedol, kým v letných mesiacoch roka 2018 evidoval Prešovský kraj celkovo 218 699 návštev­níkov ubytovacích zariadení, tento rok to bolo za mesiace júl a august až 264 551.

So stúpajúcim trendom súvisí podľa Baláža aj vyšší počet zahraničných návštevníkov, ktorých podiel narástol o 11,6 percenta. Stúpol i počet prenocovaní všetkých návštevníkov o 17,8 percenta. Jeden návštevník ostal v kraji v priemere tri a pol noci.

Hlavnou aktivitou KOCR Severovýchod Slovenska v lete 2019 bola opäť súťaž Legendarium, ktorá podľa Baláža prilákala rekordný počet účastníkov. Súťažiaci mali tento rok možnosť zbierať nálepky legiend Prešovského kraja na 54 výdajných miestach.

Medzi ne patrili múzeá, hrady, jaskyne, trickartové galérie, UNESCO pamiatky, akvaparky, športoviská a rozmanité atrakcie v celom kraji.

Budú nové lokality

Z celkového nákladu 17 000 komiksov sa rozdalo 16 000 kusov. Deti celkovo nazbierali vyše 30 000 nálepiek.

„Letná kampaň Legendarium oslovila niekoľko tisíc detí, medzi ktorými sa našli i viacerí dospelí, ktorí spoločne s nimi zbierali nálepky. Už teraz sa majú mladí cestovatelia v budúcom roku na čo tešiť. V Legendariu pribudnú nové lokality a obmení sa aj spôsob súťaženia,“ prezradila marketingová manažérka KOCR Jana Andraščíková.

Zároveň je v príprave štvrté vydanie Turistických novín Prešovského kraja a vyhodnocovanie súťaže Choď a foť 2019 s najkrajším zábermi zo severovýchodného Slovenska.

Začiatok výstavy a vernisáž fotografií sú naplánované na 17. decembra o 17.00 h v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

A v obrazoch si pozrite aj výnimočné fotografie Prešovského kraja od fotografa Jána Štovka. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

OBRAZOM: Dychberúce zábery nafotené Jánom Štovkom
65
Galéria
Foto: Jano Štovka

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM