Správy

Rarita v Abranovciach: Obec je jednou s najvyšším počtom traktorov na počet obyvateľov

Miestni traktory používajú na obrábanie polí, ale i pri práci v lese. A z Abranoviec je dokoca možné sa dostať i k neďalekému hrádku Bodoň.

Ilustračný obrázok k článku Rarita v Abranovciach: Obec je jednou s najvyšším počtom traktorov na počet obyvateľov
7
Galéria
Zdroj: TASR

„Je to pravda, máme v Abranovciach dosť veľa traktorov. Ja mám traktor už deväť rokov. Používam ho na poľnohospodárske práce a občas i v lese, keď chodíme na drevo.“

„S traktorom si viem pri dome pomôcť i pri poľnohospodárstve. Mám aj zdvíhacie zariadenia, takže aj v obci dosť pomáham, keď je potrebné niečo ťažké zdvihnúť a preniesť,“ povedal Abranovčan Radovan Rajna.

Počet obyvateľov

„V podstate v každom druhom dvore traktor je. Ľudia ich používajú na obrábanie svojich polí. V našej obci sa tomu ešte venujú,“ doplnil starosta obce Stanislav Volanský. V súčasnosti má obec podľa jeho slov 697 obyvateľov.

„Máme základnú školu so 40 žiakmi a taktiež materskú školu. V obci pôsobia aj terénni sociálni pracovníci, ktorí pracujú nielen s komunitou, ale aj s ostatnými obyvateľmi obce. Máme tiež stolnotenisový klub, ktorý podáva celkom dobré výsledky,“ priblížil starosta obce.

Ako ďalej povedal, majú rozpracované projekty na chodníky a chcú opraviť požiarnu zbrojnicu.

„Naši dobrovoľní hasiči podávajú celkom dobré výsledky, či už na súťažiach alebo aj pri zásahoch. Naposledy pri hasení autobusu. Bol to super rýchly zásah a taktiež sú nápomocní pri hasení požiarov vypaľovania trávy,“ priblížil starosta obce.

Z Abranoviec na Bodoň

Turistov láka pohľad z hornej časti Abranoviec, odkiaľ je možné vidieť panorámu Šariša. „Keď je krásne počasie, tak vidno aj Vysoké Tatry. Niekedy vidím aj Kráľovu hoľu v zime, keď je zasnežená alebo Kojšovskú hoľu. Vidno aj Šarišský hrad,“ povedal dočasný duchovný správca farnosti Abranovce Gabriel Székely.

Z Abranoviec je možné sa dostať i k neďalekému hrádku Bodoň. Ide o stredovekú fortifikáciu, ktorá leží v katastri obce Lesíček.

„Je postavený na výraznej skalnej vyvýšenine okrúhleho tvaru v nadmorskej výške viac ako 850 metrov nad morom a má niekoľko názvov. Názov Okrúhla skala je zo stredoveku.“

„Slovanské obyvateľstvo blízkeho okolia ho pre zvláštny tvar, keď z diaľky vyčnieva nad horizont ako makovička, pomenovalo Makovica. Tretím názvom je Bodoň podľa jeho zakladateľa – šľachtica Buduna z Ploského.“

„Počas tatárskych vpádov koncom 13. a začiatkom 14. storočia sa v ňom ukrývala jeho manželka a deti. Hrádok Bodoň je svojou nadmorskou výškou jedným z najvyššie položených stredovekých hradov na Slovensku,“ dodal Volanský.

Nezabudnite si pozrieť ani fotogalériu so zábermi práve z obce Abranovce.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Abranovce pri Prešove: Známe sú vysokým počtom traktorov
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM