Správy

Obec Abranovce pri Prešove: Obyvatelia sa v minulosti venovali najmä poľnohospodárstvu

Abranovce v okrese Prešov vznikla v 13. storočí, najstaršia písomná zmienka je z roku 1320. Zaujímavý je aj erb obce so symbolikou lesnej zveri.

Ilustračný obrázok k článku Obec Abranovce pri Prešove: Obyvatelia sa v minulosti venovali najmä poľnohospodárstvu
7
Galéria
Zdroj: TASR

Najstaršia písomná zmienka je z roku 1320 a ide o listinu Jágerskej kapituly potvrdzujúcu vymedzenie chotára majetku Zbeh, ktorý susedil s majetkom Abranoviec. Jej názov bol odvodený od mena Obran.

História Abranoviec

„V období stredoveku patrila do majetkov viacerých šľachtických rodov, predovšetkým rodu Aba, Pethö či Raslaviczy. V priebehu 17. a 18. storočia tu mali svoje majetky aj predstavitelia viacerých iných šľachtických rodov ako Kapy z Kapušian či Nemessányiovci,“ uviedol historik poverený vedením Krajského múzea v Prešove Jozef Kušnír.

Podľa jeho slov veľmi zaujímavý je erb obce so symbolikou lesnej zveri. Tvorí ho v modrom štíte na zelenej pažiti vztýčená zlatá kuna so strieborným bruškom. Jeho predlohou bol atramentový odtlačok typária obce z konca 18. storočia.

Ako doplnil starosta obce Stanislav Volanský, Abranovce patrili medzi menšie dediny s výlučne poddanským obyvateľstvom.

„Podľa historických záznamov tu v roku 1600 bolo deväť obývaných poddanských domov. V rokoch 1715 až 1720 to bolo sedem až 11 hospodáriacich poddanských rodín,“ priblížil.

V roku 1828 mala obec 343 obyvateľov. V roku 1900 žilo v obci 240 obyvateľov a v roku 1970 sa ich počet zvýšil na 428. V súčasnosti žije v Abranovciach 697 ľudí.

Zamestnanie v Prešove

„V období prvej Československej republiky sa obyvatelia Abranoviec zaoberali prevažne poľnohospodárstvom a pracovali v lesoch. Po násilnej kolektivizácii poľnohospodárstva bolo v roku 1958 v obci založené Jednotné roľnícke družstvo, čo viedlo k tomu, že ľudia si našli zamestnanie v priemyselných podnikoch v Prešove,“ povedal starosta.

„V obci sa kedysi hospodárilo. Sialo sa žito, pšenica a tak ďalej. Chovali sme i kravy. Mala som asi šesť až sedem rokov. Môj otec pracoval s volmi, krásnymi býkmi. Dokonca som na nich i orala,“ zaspomínala si 86-ročná Katarína Petrušková z Abranoviec.

Pamätá si bombardovanie

Pamätá si i bombardovanie Prešova lietadlami Červenej armády počas druhej svetovej vojny. Mala vtedy 11 rokov.

„Ostala som sama doma s Nemcami, ktorí kontrolovali obec. Keď skončili kontrolu, preskočila som plot a utekala som do susednej obce Kokošovce, kde som mala starú mamu.“

„Obec bola obsadená Nemcami. Neskôr o mne hovorili, že aké šťastie som mala, že som prežila. Z diaľky som videla, ako padali bomby na Prešov,“ dodala Petrušková.

V obrazoch si nezabudnite pozrieť aj zábery z obce. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia

Abranovce pri Prešove: Známe sú vysokým počtom traktorov
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM