Rôzne

HLASOVANIE: Studňa, hrad i bane: Vyberte najkrajší erb obce Prešovského okresu

Z erbu sa dá vyčítať všeličo, sú znakom samostatnosti obcí. Prešovský okres disponuje mnohými zaujímavými motívmi. Hlasujte teda za ten najkrajší!

Ilustračný obrázok k článku HLASOVANIE: Studňa, hrad i bane: Vyberte najkrajší erb obce Prešovského okresu
89
Galéria
Zdroj: Heraldický register SR

Prešov bol preslávený textilnými závodmi, ťažbou soli, tehelňami, mestskými mlynmi, malou likérkou či octárňou. Ale aj obce v Prešovskom okrese majú čo ponúknuť.

Napríklad v Brežanoch nájdete jedinečný drevený kostolík, kaštiele v Hermanovciach, Finticiach či Fričovciach sú tiež známe a cez obec Zlatá Baňa sa dostanete do Opálových baní.

Práve posledne menovaná obec má vo svojom erbe tento motív, no možno neviete o tom, čo v nich skrývajú ďalšie obce. Mnohým z nich dominujú zvieratá, nikoho však neprekvapí hrad v erbe Kapušian.

Nemusíte byť na to ani odborník, z erbu sa dá vyčítať všeličo, sú totiž znakom samostatnosti obcí.

Všetky sú zapísané v Heraldickom registri na Ministerstve vnútra SR. Má sa tak predísť tomu, aby sa vyskytli podobné alebo rovnaké erby.

Okresné mesto Prešov zdobia v erbe jahody, vychádza sa aj z niekdajšieho názvu mesta, teda Eperjes. O tom, prečo je to práve tak, sa môžete dočítať TU.

V našom hlasovaní sme sa tentoraz zamerali na erby obcí v okrese Prešov.

Od štítov po symboly

Erby sa spájajú s 12. storočím a súvisí to s udalosťami, ako sa postupne formoval rytiersky stav, a to je prepojené s križiackymi výpravami.

V Európe je takáto tradícia od stredoveku. Erb na pečati slúžil ako podpis, najčastejšie sa používa na pečatidle obce, jej vlajke, na insígniách starostu, na budove obecného úradu i v rokovacích miestnostiach orgánov obce.

„Erby však vznikajú aj v súčasnosti, dnes aj mnohé moderné mestá, ktoré majú jednotlivé mestské časti si dávajú u odborníkov urobiť práve erb. Niekedy je zaujímavé aj to, že najmä v tých starších erboch nachádzame niektoré bájne zvieratá. Ak je nejaká povesť, tak často sa to dianie preštylizuje do nejakého bájneho zvieraťa,“ uviedla pre náš portál Dnes24 etnologička a historička Katarína Nádaská.

Srdce, hrad aj studňa

Ako nám ďalej približuje mystickosť symbolov, z erbov sa dá vyčítať absolútne všetko. „V tom erbe bolo vždy niečo zakódované až takým určitým tajuplným spôsobom alebo štylisticky podaný príbeh jednotlivých rodov alebo legendy, ktoré sa viazali k obci či k mestu,“ hovorí Nádaská.

Napríklad studňa zdobí erb Nemcoviec. Zaujímavý erb má aj obec Bretejovce. Tam nájdeme srdce so siedmimi mečmi, klas a kosák. Obec Kapušany má pre zmenu v erbe z pochopiteľných dôvodov hrad.

Veľmi často sa v erboch stretávame aj s kráľmi zvierat – Levmi. Nechýbajú anjeli, jednorožce či domáce zvieratá.

Ak nepoznáte históriu erbu vášho mestečka či obce, keď najbližšie budete prechádzať okolo tabule, všimnite si jeho zobrazenie. Možno si s kúskom fantázie vytvoríte vlastný príbeh.

Pod fotografiou jednotlivých erbov hlasujte o najkrajší z obcí Preošvského okresu do 5. novembra (do 21.00). Pozor, ak kliknete na názov obce, automaticky zahlasujete.

Všetky erby v plnom rozlíšení sa vám zobrazia po rozkliknutí obrázka alebo ich nájdete v galérii TU.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Erby obcí Prešovského okresu
89
Galéria
Zdroj: Heraldický register SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM