Kultúra

Múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradične: Nočná prehliadka Rákociho paláca!

Krajské múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradičným spôsobom. Už v piatok (30.8.) môžete zažiť nočnú prehliadku Rákociho paláca.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradične: Nočná prehliadka Rákociho paláca!
Zdroj: TASR

Spomínaná prehliadka bude obohatená o vstup do pivníc, ktoré nie sú súčasťou bežnej prehliadky, a v ktorých mala šľachta uskladnené kvalitné tokajské vína.Vyvrcholením podujatia bude prechod cez tajné renesančné schodisko, ktoré v dejinách múzea nikdy nebolo sprístupnené verejnosti. Informoval o tom Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.

Rákociho palác patrí podľa historika Jozefa Kušníra k najvýznamnejším renesančným stavbám na východnom Slovensku. Medzi jeho najhodnotnejšie architektonické prvky patrí aj atika paláca s bohatou sgrafitovou výzdobou.

Tajuplné povesti

„V období najväčšieho protihabsburgského povstania Františka II. Rákociho slúžil aj ako rezidencia vodcu povstania. V priebehu rokov 1950 až 1956 bol potom rekonštruovaný a adaptovaný na účely múzea,“ prezradil Kušnír.

Ako ďalej uviedol, Rákociho palác je opradený rôznymi tajuplnými povesťami a tradíciami, ktoré ukrýva už viac než štyri storočia. Podľa jednej z nich vedie z paláca do krypty Konkatedrály sv. Mikuláša uprostred mesta tajná chodba, ďalšia spomína tajný tunel až na Šarišský hrad.

„Vzniknúť mal pravdepodobne v období protihabsburgských povstaní a je údajne tak široký, že sa v ňom obišli dva plne naložené zapriahnuté vozy,“ povedal Kušnír.

Tajné schodisko

Vyvrcholením prehliadky a najväčším lákadlom bude podľa neho prechod cez tajné renesančné schodisko, ktoré v doterajších dejinách múzea nikdy nebolo sprístupnené verejnosti. Točité schodisko slúžilo najmä pre služobníctvo, no v čase povstaní či iného ohrozenia umožňovalo nepozorovaný útek ako únikový východ.

„Nachádza sa v ňom aj zaujímavý nápis – meno v latinskej podobe – Andreas Illosvay a rok 1653. Príslušníci tohto rodu síce žili a pôsobili na dnešnom východnom Slovensku, no nikdy Rákociho palác nevlastnili. Dôvod i okolnosti vzniku tohto nápisu sú nateraz záhadou,“ dodal Kušnír. V rámci nočnej prehliadky sú plánované dva vstupy, prvý o 20.00 a druhý o 21.00.

A vo fotogalérii si pozrite zábery z atraktívneho podujatia vodných záchranárov na Delni.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

FOTOREPORTÁŽ: Na Delni sa predviedli vodní záchranári
11
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM