Aktualizované Správy

Môžu vzniknúť aj pracovné miesta: Prešov zabojuje o Európske hlavné mesto kultúry

Prešov sa bude uchádzať o titul Európske hlavné mesto kultúry 2026. Celkový rozpočet v rámci prípravnej fázy na túto kandidatúru predstavuje 60 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Môžu vzniknúť aj pracovné miesta: Prešov zabojuje o Európske hlavné mesto kultúry
50
Galéria
Zdroj: Dušan Guman

Poslanci na štvrtkovom rokovaní schválili prípravu a podanie prihlášky. Výzvu vyhlásilo koncom minulého roka Ministerstvo kultúry SR. Víťazné slovenské mesto bude známe najneskôr v decembri 2021.

Môžu vzniknúť stovky nových miest

Ako uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, predchádzajúce EHMK vrátane susedných Košíc ukázali, že hosťovanie titulu môže byť príležitosťou na kultúrny reštart celého mesta a regeneráciu mestských kultúrnych centier.

„Zapojenie sa do projektu EHMK môže priniesť Prešovu niekoľko významných benefitov vo všetkých oblastiach. Pre víťazné mesto sú pripravené investície v desiatkach miliónov eur vrátane investícií v oblasti infraštruktúry a finančná cena vo výške 1,5 milióna eur. Vďaka tomuto projektu taktiež môžu vzniknúť stovky nových a udržateľných pracovných miest v oblasti kultúry,“ povedal Tomek.

Záujem o mesto

V rámci projektu EHMK by bolo podľa hovorcu mesta možné uskutočniť komplexnú zmenu tváre mesta a jeho prerod na kultúrneho lídra v európskom meradle.

Realizovala by sa transformácia mesta v oblasti infraštruktúry, kultúry, kreatívneho priemyslu a povedomia obyvateľov.

Vznikla by kultúrna stratégia a udržateľnosť rozvoja kultúry v horizonte 20 rokov. Okrem toho by sa zvýšilo povedomie o meste Prešov doma i v zahraničí. Na príprave už teraz intenzívne pracuje tím odborníkov a zástupcov z kultúrneho sektora.

Celkový rozpočet v rámci prípravnej fázy na kandidatúru Prešova na EHMK 2026 predstavuje 60 000 eur. Úlohou spracovateľa bude, aby prizval do realizačného tímu odborníkov z projektu kandidatúry mesta Košice v roku 2013.

Cieľ projektu EHMK

„Ďalšou podmienkou je, aby boli do projektu v maximálnej možnej miere zahrnuté kultúrne objekty vo vlastníctve mesta vrátane mestských príspevkových organizácií,“ doplnil Tomek.

Cieľom projektu EHMK je chrániť a podporovať bohatstvo a rozmanitosť kultúr v Európe, zvyšovať medzi občanmi pocit príslušnosti k spoločnému kultúrnemu priestoru, nabádať ich na medzikultúrny dialóg a poukázať na spoločné kultúrne dedičstvo.

Pomáha tiež zvyšovať medzinárodnú popularitu miest a posilňuje kapacitu kultúrneho sektora. Zároveň ide o jednu z najdlhšie prebiehajúcich aktivít EÚ. V roku 2026 budú titul Európske hlavné mesto kultúry hostiť SR a Fínsko.

A v obrazoch nájdete aj archívnu fotogalériu z koncertu pre obete Mukačevskej tragédie.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Koncert v prešovskej hale pre obete Mukačevskej tragédie
50
Galéria
Zdroj: Zuzana Balenčin

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM