Kultúra

Budú aj trojrozmerné exponáty: V Rákociho paláci predstavia fotografie J. Lazoríka

Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka.

Ilustračný obrázok k článku Budú aj trojrozmerné exponáty: V Rákociho paláci predstavia fotografie J. Lazoríka
10
Galéria
Zdroj: TASR

Svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku, ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu. Nová výstava je obohatená aj o trojrozmerné exponáty z etnografickej zbierky krajského múzea. Informoval o tom Rastislav Žitný z múzea.

Má náučný charakter

Výstava s názvom Dorábanie chleba vo fotografii Jána Lazoríka predstavuje celoročný cyklus poľnohospodárskych prác, ktoré súvisia s touto činnosťou. Svojimi dobovými zábermi a textovým spracovaním má prezentácia náučný charakter.

„Unikátne fotografie poskytnú pohľad na dnes už neexistujúce typické gazdovské dvory, ktoré okrem vlastného obydlia tvorili aj objekty na uskladnenie poľnohospodárskych produktov a príbytky pre domáce úžitkové zvieratá,“ vysvetľuje Igor Lazorík, vnuk Jána Lazoríka a odborný pracovník Krajského múzea v Prešove.

Trojrozmerné exponáty

Ako ďalej hovorí, k najdôležitejším patrila stodola, sýpka, pivnica a maštaľ. Neoddeliteľnou súčasťou roľníckych usadlostí a samotnej dediny však boli podľa neho aj mlyny, ktoré ukončili celý cyklus dorábania chleba pred jeho samotným pečením.

„Pohľady na interiérové vybavenie mlynov rovnako ako pohľady na rôzne izbové pece a proces pečenia chleba v domácnostiach patria medzi najpôsobivejšie autorove odkazy,“ hovorí.

Okrem 17 panelov s fotografiami a reáliami o dorábaní chleba, vyčerpávajúcej práci s využívaním ťažnej sily dobytka či zavádzaní mechanizácie obohatilo múzeum svoju výstavu aj o trojrozmerné exponáty z rozsiahlej etnografickej zbierky.

Typické pre východ

Medzi najtypickejšie prezentované pracovné nástroje a náradia patria podľa Lazoríka napríklad cepy, korýtka, sádzacia lopata, ale aj časti konského postroja a kravské jarmo.

„Výstava tiež umožní svojim návštevníkom, aby sa oboznámili aj s pôvodným, často podomácky vyrobeným poľnohospodárskym náradím typickým pre východné Slovensko,“ dodáva autor prezentácie.

Výstavu sprístupnia verejnosti v stredu v Rákociho paláci a potrvá do utorka 30. júna.

A v obrazoch si pozrite aj archívnu fotogalériu k téme parašutizmu, taktiež z Krajského múzea.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Letectvo a parašutizmus v Krajskom múzeu
10
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM