Ľubomír Hudačko Kultúra

Smutné správy zo Solivaru: Babadlo má existenčné problémy, vraví sa aj o zániku

Chýba im ich práca a smiech detí z hľadiska. Babadlo na Solivare má existenčné problémy a otvorene vraví aj o zániku. To všetko kvôli koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Smutné správy zo Solivaru: Babadlo má existenčné problémy, vraví sa aj o zániku
Zdroj: TASR

Pandémia koronavírusu spôsobila škrty cez rozpočet mnohým podnikom, firmám, športu i kultúre. Vo veľkej miere to pocítilo aj prešovské Babadlo, ktoré otvorene hovorí aj o možnom zániku.

Pomoc neprichádza

„Už je to príliš dlhý čas čo sme sa nevideli a ešte sa dlho asi neuvidíme. Chýba nám naša práca, smiech detí z hľadiska, spokojné a pobavené tváre rodičov a pocit, že to čo robíme má zmysel. Babadlo však pomaly, ale isto zapadá prachom a žiadna pomoc neprichádza. Štát rieši všetko okrem kultúry a ľudí, ktorí v nej s láskou a oddanosťou roky pracujú,“ uviedli zástupcovia divadla sídliaceho na prešovskom Solivare.

Ich kapacita je 127 miest. Avšak, ak majú byť podľa nariadenia dvojmetrové rozostupy medzi divákmi, prísť by mohli asi 15-ti diváci.

„A z toho sa nedá zaplatiť honorár ani hercom, nieto ešte technike, uvádzačkám, pokladníčke či prenájom sály. Nekompetentné nariadenia vlády zavádzajúce verejnosť o tom, že sa divadlá otvárajú sú tragicko – komické. Mali sme teraz oslavovať 25. výročie, avšak budeme sláviť asi náš zánik,“ konkretizuje Babadlo smutné správy.

Je to pre nich likvidačné

Babadlo pritom nepodniká a netvorí zisk. Ide o neziskovú organizáciu, ktorá funguje bez dotácie štátu, len z tržieb za predstavenia, sponzorských príspevkov, grantov.

„A ak sa nehrá, nie je možné udržať prevádzku divadla. Do septembra bude ešte veľmi ťažko niekde hrať. Je to pre nás likvidačné. Ak nie je príjem, nie je možné ani zaplatiť nájom a udržať zamestnancov,“ dodalo na záver divadlo pre deti na sociálnej sieti.

V obrazoch si pozrite aspoň archívnu fotogalériu z Dňa otvorených dverí.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Prešovské Babadlo otvorilo brány dokorán: Foto z dňa otvorených dverí!
9
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM