Kultúra

DJZ v Prešove očakáva pre koronakrízu výpadok v príjmoch približne 300 000 eur

Pred zatvorením divadla dohrali premiéry troch divadelných hier, ďalšie nestihli. V aktuálnej sezóne ešte hrať plánujú a už v auguste sa začne nová sezóna.

Ilustračný obrázok k článku DJZ v Prešove očakáva pre koronakrízu výpadok v príjmoch približne 300 000 eur
5
Galéria
Zdroj: TASR

Koronakríza im spôsobí výpadok v príjmoch vo výške približne 300 000 eur. Ide o tržby, ktoré sú podľa riaditeľa prioritne určené na tvorbu a prevádzku.

Zrušili až 131 akcií

„Stihli sme odohrať premiéry troch hier – Šteňa, Sugar a Misery. Zostali nám tri premiéry, ktoré sme už nestihli. Sú to Ťapákovci, kde sme museli zastaviť skúšanie dva týždne pred premiérou, Kráľova reč a rozprávka Medovníkový domček. Celkovo bolo zrušených 131 predstavení a iných akcií, ktoré sme mali,“ uviedol riaditeľ DJZ Ján Hanzo.

„Musíme si poradiť bez nich. Verím, že v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom (PSK) a príspevkom, ktorý máme, dokážeme zabezpečiť základnú prevádzku tak, aby sme mohli začať fungovať od septembra naplno,“ skonštatoval Hanzo.

Predstavenie v šarištine

„Okrem priamych príjmov, ktoré máme z našich predstavení, divadlo funguje aj ako kultúrny priestor a je tu množstvo podujatí, ktoré spoluorganizujeme alebo prenajímame priestor,“ doplnil riaditeľ divadla.

Sezónu 2020/2021 nezačnú 2. septembra, ale o mesiac skôr 3. augusta, aby mohli začať skúšať a začiatkom septembra odohrať premiéru hry Ťapákovci.

„Veľmi sa na to tešíme, lebo je to dramatizácia na objednávku nášho divadla. Predstavenie bude v šarištine. Potom by sme na veľkej scéne chceli uviesť v premiére rozprávku Medovníkový domček. Zatiaľ je to plánované na 6. septembra. Veľmi sa tešíme, že sa nám podarilo získať autorské práva na muzikál Jesus Christ Superstar a jeho premiéru plánujeme na november,“ povedal umelecký šéf divadla Michal a dodal:

Zbabraná hra v júni

„Dňa 19. februára 2021 uvedieme oceňovanú komédiu britskej autorky Laury Wade – Doma, som miláčik! Sezónu 2020/2021 by sme mali v máji ukončiť premiérou Sluha dvoch pánov,“ dodal Náhlik s tým, že v aktuálnej sezóne plánujú v júni ešte odohrať Zbabranú hru.

„Samozrejme je to náš plán. Vychádza z toho, že vývoj situácie na Slovensku, čo sa týka koronavírusu, je dobrý. Dochádza k postupnému uvoľňovaniu a veríme, že v priebehu júla dôjde už k úplnému zrušeniu obmedzení,“ povedal Hanzo.

V divadle platia protiepidemické opatrenia a rovnako hercov testovali na COVID-19.

A v obrazoch nájdete pre zmenu zábery na vynovenú knižnicu v Kapušanoch pri Prešove.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obrazom: Vynovená knižnica v Kapušanoch pri Prešove
5
Galéria
Zdroj: obec Kapušany
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM