Kultúra Kultúra

Milovníci sci-fi a aj tí, čo sa neboja hororu: V Prešove si prídete na svoje, v meste sa chystá zaujímavý festival

Milovníci vedeckej fantastiky, sci-fi žánrov, vedecko-fantastickej filmovej tvorby aj tí, čo sa neboja hororu, si prídu na svoje. V Prešove sa chystá ďalší ročník festivalu a tieto informácie sú práve pre nich ako stvorené. Tu sú ďalšie podronosti.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci sci-fi a aj tí, čo sa neboja hororu: V Prešove si prídete na svoje, v meste sa chystá zaujímavý festival
Zdroj: TASR

Na štvrtom ročníku festivalu s názvom PegasCon v Prešove si prídu na svoje práve milovníci vedeckej fantastiky či sci-fi. Organizátori rozvrhli program na celý deň v sobotu 20. februára, ktorý začína o 9.30 prezentáciou literárnej tvorby autorov fantasy kníh a vyvrcholí vo večerných hodinách elfskými piesňami a divadelnou komédiou.

Nezabudlo sa ani na Star Trek

Za organizačný tím PegasCon o tom informoval Alexander Schneider. Hlavnou sekciou PegasConu 2016 je pásmo prednášok rozdelené do dvoch paralelných programových línií. Prispeli doň profesionálni prednášajúci, ako aj nadšenci z radov fanúšikov. „Sme radi, že po dvoch rokoch sa ku nám vracia česká spisovateľka Františka Vrbenská, ktorá je známa ako vynikajúca rozprávačka a prednášateľka. Zároveň privítame spisovateľa Martina D. Antonína, autora fantasy kníh,“ uviedol Schneider.

Okrem nich vystúpi s prednáškou o československej vedecko-fantastickej filmovej tvorbe mediálne známy popkultúrny teoretik Juraj Malíček. Účastníci festivalu ich nájdu v kongresovej sály hotela Lineas na Budovateľskej ulici. Okrem vedeckej fantastiky dostane priestor aj reálna veda, ktorú predstaví Zuzana Tkáčová, spolupracovníčka Slovenskej akadémie vied a Slovenskej technickej univerzity v Košiciach. Účastníkom festivalu predstaví nanotechnologické materiály budúcnosti a prinesie aj niekoľko ukážok. Organizátori nezabudli ani na tohtoročné 50. výročie kultového seriálu Star Trek, ktorému budú venovať dvojhodinovú prednášku s diskusiou.

Výroba prútika ako z Harryho Pottera

Vo večerných hodinách sa predstaví speváčka Eniesa s programom vlastných elfských piesní. Podujatie vyvrcholí premiérou hrdinskej fantasy komédie, ktorú pre festival napísala Alena Frajkorová. Schneider uviedol, že neoddeliteľnou súčasťou festivalu je aj mimoprogramová zábava, ktorá vytvára jadro fantastickej atmosféry, a dá sa považovať za jeho ďalšiu sekciu. Popri prednáškach sa tak budú môcť návštevníci v priestoroch čajovne Abarat na Škultétyho ulici zapojiť do tvorivých dielní. Na výber majú maľovanie figúrok pre rôzne fantasy a sci-fi hry alebo workshop o tvorbe balónikových zvieratiek.

Môžu sa tiež naučiť vyrábať náramky podľa starej japonskej viazacej techniky kumihimo alebo vyrobiť si vlastný čarovný prútik ako z Harryho Pottera. Priestory čajovne sa zaplnia aj spoločenskými hrami s danou tematikou, ktoré si hostia budú môcť vyskúšať v priebehu dňa. „PegasCon však nie je len zbierka činností a prednášok, ktorým môžu fanúšikovia žánrov sci-fi, fantasy a horor vyplniť svoj čas. Ide hlavne o stretnutie ľudí s rovnakou krvnou skupinou, ktorí majú radi interaktívnu formu zábavy. Preto je na festivale vítaný každý, komu koluje fantastika v žilách a kto má záujem stráviť deň v dobrej spoločnosti,“ dodal Schneider.

Môže vás zaujímať:

Prešovský barista má šikovné ručičky na pohľadanie: Paráda, čo dokáže Viktor vyčarovať v káve!

Barista z Prešova sa v Londýne uchytil v prestížnom podniku: Pracuje v najlepšom bare na svete!

Rarita, aká sa len tak nevidí: V prešovskej škole nájdete až tri páry dievčenských dvojičiek! FOTO

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM