Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovský barista má šikovné ručičky na pohľadanie: Paráda, čo dokáže Viktor vyčarovať v káve!

Má trpezlivosť, cit a zmysel pre detail. Prešovský barista Viktor Štefančík nielenže chutnú kávu pripraví, ale ešte vám v nej nakreslí aj okulahodiace obrazce. Vychutnať si tak budete môcť nie iba obľúbený mok, ale aj jeho talent v latte art.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský barista má šikovné ručičky na pohľadanie: Paráda, čo dokáže Viktor vyčarovať v káve!
Zdroj: Dnes24.sk

Paráda, čo v káve dokáže zobraziť. Prešovčan Viktor Štefančík je v latte art ako doma, veď v kofeínovom moku sa na vás nebude pozerať len obyčajná pena a nudná hladina kávy, ale aj prelepené oko piráta, zvieratá či indián.

Zaujímalo nás, čo všetko to obnáša vytvoriť kvalitný obrazec na káve. „Je toho veľa, základom je urobiť si kvalitné espresso a potom si kvalitne speniť mlieko. Ako pri všetkom, je to najmä tréning a veľa vyliatych cappuccin do umývadla,“ smeje sa barista. Podľa jeho slov je konkurencia v našom meste veľká, pretože Prešov je mekka kávy na Slovensku. „Odtiaľto pochádza najviac kvalitných baristov. A ja by som vyzdvihol dve mená a veľkú konkurenciu; Patrik Varga je úradujúci majster Slovenska a Vladimír Koč, ktorý priam čaruje do cappuccina,“ vyzdvihol ich šikovnosť.

A ako tá nádhera vlastne vzniká? Pri latte art sa vzory podľa Viktora rozdeľujú na vyliate a na dokresľované. „Pirát a indián sú dokresľované vzory, takže to zaberie viac času. No inak je pirát aj indián je nakreslený približne do dvoch-troch minút. Keďže ja nie som umelec, tak dosť vzorov čerpám od svetových baristov. Hoci, zopár vzorov som si vymyslel aj ja,“ vysvetľuje tajomstvo. Viktor s latte art súťažil zatiaľ len na Slovensku, pretože latte art už robí len ako zábavu.

„S tým som v baristike začínal, ale už to beriem len ako koníček, nie niečo, v čom chcem dosiahnuť nejaké veľké úspechy. Môj najväčším úspechom bolo prvé miesto v Bratislave na Latte art jame,“ zhodnotil. Najviac týchto kúskov pripravuje v prešovskom Nico Caffé, kde pracuje. „No viem už takéto cappuccino pripraviť aj doma návšteve. A keďže ja capuccino nepijem, tak sebe ho rozhodne nepripravujem,“ povedal a jedným dychom dodal, že do cappuccina sa dá vytvoriť veľmi veľa obrazcov a diel. „Ale chce to veľa tréningu,“ prízvukuje prešovský barista.

Môže vás zaujímať:

Barista z Prešova sa v Londýne uchytil v prestížnom podniku: Pracuje v najlepšom bare na svete!

Rarita, aká sa len tak nevidí: V prešovskej škole nájdete až tri páry dievčenských dvojičiek! FOTO

Prešovská učiteľka Janka Ferencová: Pracujem v neskutočnom strese, niekedy nemám čas ani na prestávku

foto: archív vš

Šikovné ruky prešovského baristu: Takto parádne Viktor kreslí do kávy
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM