Ľubomír Hudačko Rôzne

Barista z Prešova sa v Londýne uchytil v prestížnom podniku: Pracuje v najlepšom bare na svete!

Prešovčan Martin Hudák po vyštudovaní tunajšej Hotelovej akadémie začal pôsobiť v známej prešovskej kaviarni, ktorá patrí medzi top na Slovensku. Získal nejeden úspech a neskôr odcestoval za snom do Londýna. Uchytil sa na prestížnom mieste a drink napríklad už pripravoval aj Nicolasovi Cageovi.

Ilustračný obrázok k článku Barista z Prešova sa v Londýne uchytil v prestížnom podniku: Pracuje v najlepšom bare na svete!
Zdroj: Dnes24.sk

Po vyštudovaní Hotelovej Akadémie na Baštovej ulici začal pôsobiť v prešovskom Dublin Cafe, ktorý patrí medzi top kaviarne a cocktail bary na Slovensku. Počas pôsobenia na Slovensku dosiahol úspechy v podobe ocenenia barový objav roka vrámci Slovak Bar Awards, stal sa vicemajstrom sveta v príprave kávových drinkov v Melbourne či založil vlastnú firmu na výrobu Ginger Manie, čiže prvého slovenského prírodného zázvorového piva. Ocenení bolo viacero, ale jemu to už akosi nestačilo a presne 10.12.2014 od­cestoval za svojím snom do Londýna.

Prečo ste sa teda rozhodli opustiť Prešov a pôsobiť v zahraničí?

Ja som si vždy vravel, že Prešov opustím, až keď budem mať pocit, že už nie je v tých „pokakanych“ gastronomických plienkach a že sú krásne a čisté a pripravené. A to sa nám spolu s celým tímom a majiteľom Dublin Café podarilo, takže už nebol dôvod ostať na tom istom mieste, ale ísť do sveta a rásť ďalej. Prešov a Slovensko mi začalo byť malé a mal som pocit, že potebujem čeliť väčšej výzve (úsmev).

Pracovali ste v zahraničí aj inde ako v Londýne?

Nie nikdy predtým, aj keď mám toho precestovaného veľa.

Čo vám z Prešova v zahraničí chýba najviac?

Úprimne? Asi len ten pokoj a pohoda. Ináč nič viac, čo sa týka mesta ako takého.

Pracujete sám, alebo ste zobrali so sebou niekoho z rodiny?

Som tu absolútne sám čo sa týka rodiny, ale jazdím domov často, takže sa to dá zvládnuť.

Ako odlúčenie vnímate vy a ako rodina?

Berieme to rovnako. Je to moja cesta životom a jediný smer, ako byť lepší a skúsenejší, než som bol. Rodina je hrdá, pretože pracujem v najlepšom bare na svete a v najvýznamnejšom hoteli na svete – v hoteli Savoy.

Ako dlho ste už mimo Prešova?

Presne rok a mesiac. Ľahko sa to ráta, nakoľko som prišiel desiaty deň v decembri.

Je v Londýne krajšie ako v Prešove?

Krása sa dá hodnotiť ináč a súdiť podľa iných parametrov. Skôr by som povedal, že Londýn je iný a teda nedá sa porovnávať s mojím rodným mestom.

Je niečo, čo máme v Prešove a najradšej by ste to vídali aj v zahraničí?

Nižšie ceny (smiech).

A stretli ste v Londýne prípadne aj známe osobnosti z médií?

Určite áno. Miesto, kde pracujem je epicentrom pre kráľovskú rodinu, šejkov, hercov, umelcov, spevákov či politikov.

Čo si na meste Prešov ceníte najviac, je niečo také?

Asi otváracie hodiny barov a kaviarní. Tu v Londýne je všetko závislé od licencií na daný predaj v danej štvrti, takže sa vám môže stať, že po polnoci nemáte ísť kam na drink.

Chcete ostať v zahraničí aj naďalej, alebo plánujete návrat?

Mám 25 a viem že do 30-tky chcem ešte skúsim iný kontinent. Takže na tak skorý návrat to nevidím. Rok vo svete vás rýchlo zmení a aj váš postoj.

Odporúčali by ste aj ďalším Prešovčanom, aby šli pracovať do zahraničia?

Určite áno, hlavne tým, ktorým sa neboja výziev a života!

Je ťažké zvyknút si na inú kultúru, zvyky či ďalšie okolnosti?

Neprispôsobíš sa a padneš. Ja som tu hosť a ja žijem v ich krajine, preto musím rešpektovať ich kultúru a snažiť sa ich pochopiť.

Akých ľudí tam stretávate? Sú priateľskejší ako Slováci alebo Prešovčania?

Tým, že pracujem na pozícii senior barmana, nám prejde cez dvere denne aj 600 ľudí. Sú to rôzne typy z celého sveta. Napríklad Američania sú veľmi vrelí a vedia sa nadchnúť pre všetko.

Dá sa porovnať krása žien zo Slovenska, resp. hlavne z Prešova s tými, ktoré stretávate v zahraničí?

Určite nie. Slovensko má najkrajšie ženy na svete (úsmev).

Čo v zahraničí vedia o Slovensku?

Že je to Eastern Europe blízko Rusku alebo časť vtedajšej Juhoslávie. Že máme krásne ženy, prírodu a silnú pálenku. Ja im stále vysvetľujem, že pochádzam zo srdca Európy a že aj napriek tomu, že sme malá krajina, máme veľké a pohostinné srdcia (úsmev).

Čo je na vašej práci najkrajšie a či najmenej príjemné?

Že môžem dennodenne meniť tento svet a robiť ľudí šťastnejšími. Nepríjemnosti nevnímam, alebo sa ich snažím premeniť na pozitívnosť.

Chodíte ako fanúšik aj na populárnu anglickú futbalovú Premier league?

Bohužiaľ, na to nemám veľmi čas, aj ked úroveň je tu veľká.

Máte vtipné, príhody z práce, prípadne čo najkurióznejšie ste doposiaľ zažili?

Určite a je ich mnoho. Napríklad, keď som pripravoval drink Nicolasovi Cageovi a takmer som ho ani nespoznal. Každý deň je o príhodách a kuriozitách a ako barman mnohé z nich musím strážiť a neprezradiť (úsmev).

Môže vás zaujímať:

Herečka Stanka Kašperová: Svadbu mala v divadle, jej obľúbené miesto v Prešove vás dostane

FOTOHÁDANKA: Mikulášska čapica, tielko a v tvári o niekoľko rokov menej. Prešovčania, spoznávate o koho ide?

Ivan Tásler v rozhovore aj o našom meste: Pochádza odtiaľto množstvo muzikantov, som hrdý, že som Prešovčan!

foto: Pavel Višnovský, Ján Chmelik

Barista Martin Hudák z Prešova: Získal úspechy, teraz pôsobí v Londýne
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie