Ľubomír Hudačko Kultúra

Ivan Tásler v rozhovore aj o našom meste: Pochádza odtiaľto množstvo muzikantov, som hrdý, že som Prešovčan!

IMT Smile je na scéne už takmer 20 rokov. Onedlho kapela štartuje ďalšie predstavenia s Lúčnicou, ktoré žnú obrovské úspechy. V druhej časti rozhovoru si Ivan Tásler pre náš web zaspomínal na Jara Filipa, vyzdvihol fakt, že z nášho mesta pochádza množstvo muzikantov a je hrdý na to, že je Prešovčan.

Ilustračný obrázok k článku Ivan Tásler v rozhovore aj o našom meste: Pochádza odtiaľto množstvo muzikantov, som hrdý, že som Prešovčan!
Zdroj: Dnes24.sk

Čo je vašou najväčšou motiváciou pri skladaní piesní?

Motivácie sú rôzne. Aktuálna nálada, príval inšpirácie, alebo len termín, ktorý vás tlačí. Ja najradšej skladám, keď mám pohodové obdobie, keď sa nestresujem a nemusím mať plnú hlavu iných vecí, ktoré ma zamestnávajú. Veľmi rád cestujem po svete a práve rôzne zaujímavé miesta, more, pláž a pohoda ma vedia ideálne naladiť na skladanie.

Rok 2015 znamená už 15 rokov bez geniality Jara Filipa. Stihli ste s ním osobne spolupracovať? Ako si naňho spomínate, prípadne máte s ním nezabudnuteľný zážitok?

Mal som tú česť Jara poznať, síce krátko, ale bolo to inšpiratívne. Keď sme ako IMT Smile začínali, boli sme dokonca hosťami v jeho hudobnej relácii. Jaro bol nesmierne talentovaný autor, ktorého skladby sú priam nesmrteľné. Príhodu, ako dokázal na koncerte jednou rukou hrať na klavír a druhou si počas toho ušúľať za pár sekúnd cigaretu som spomínal dokonca aj divákom na našom nedávnom Acoustic Tour.

Zaujímavosťou je, že zo zostavy IMT Smile si svoju vlastnú kapelu založili M. Migaš s Katkou Knechtovou, Viktor Špak, aj Peter Bič, Marcel Buntaj hral pre zmenu tiež s množstvom hudobníkov. Chystá sa aj niekto z aktuálnej zostavy na svoj iný projekt, má niekto takéto úmysly, alebo by ste radšej boli, aby v kapele už každý ostal?

IMT Smile je zostava muzikantov okolo mňa a môjho brata. Už je to tak všeobecne brané, my sme jadro IMT Smile. Myslím, že jeden z dôvodov, prečo táto kapela úspešne funguje tak dlho, je ten, že sa v ňom striedajú muzikanti, ktorí do nej, v rámci svojich možností, prinesú vždy niečo nové, nový vietor, inšpirácie, a keď príde čas, odídu, alebo si založia vlastné projekty. S takmer všetkými bývalými členmi sme sa rozišli v dobrom, doteraz sa stretávame, normálne spolu komunikujeme. IMT Smile je proste živý organizmus, ktorý sa mení a vyvíja. A takto mi to vyhovuje.

Inak, čo sa stalo s videoklipom k piesni Ľudia nie sú zlí? Nie je možné ho nájsť na youtube, alebo aj keď tam kedysi bol, onedlho zmizol a nenájdeme ho ani na vašej výberovke best of CD+DVD…

Viete, že ani neviem? Bol to tuším náš druhý videoklip a sám som ho nevidel už celé roky. Neviem, či ho vôbec mám niekde na disku uložený. Ale keď budem mať niekedy čas, skúsim ho pohľadať.

Pohrávate sa s myšlienkou, žeby ste v budúcnosti na pódiu opätovne spojili sily aj s Richardom Müllerom a vyrazili na turné?

S Richardom sme si už muzikantsky užili asi všetko, čo sme mohli. Dal mi ako mladému 20-ročnému skladateľovi šancu a ja som preňho zložil hity ako Nahý II, Baroko, Srdce jako kníže Rohan a ďalšie. Odohrali sme v tom čase spolu šnúru vypredaných koncertov. Málokto vie, ale Richard je autorom textov skladieb IMT Smile ako Zemepis lásky či Tajné milovanie. Pred pár rokmi sme spolupracovali na jeho albume Už. Máme hudobne spolu za sebou už toho toľko, čo by niektorí nemali ani za dva životy. Ale nebudem radikálny, ktovie, čo nám život prinesie.

Mimochodom, Richard Müller v skladbe Čo bolo, bolo z roku 2006 v refréne spieva: „Čo bolo, bolo, Ivan je nevinný.“ Prezradil vám, či tým myslel vás a čo tým zamýšľal?

Už dávnejšie mi to niekto spomínal, ale nemyslím si, že to súvisí so mnou. Nikdy som sa o tom s Richardom nebavil.

A čo by ste odporúčali mladým začínajúcim hudobníkom, ak by sa rozhodli ísť cestou presadiť sa v hudobnej brandži?

Robiť hudbu poctivo. Mám totiž pocit, že veľa mladých hudobníkov túži skôr po rýchlej sláve, popularite, pozvánkach na akcie a párty a titulkách v časopisoch. A snaha robiť kvalitnú muziku je až niekde za tým. Príliš kalkulujú s tým, či má ich skladba hitový potenciál, radia sa s kadekým a počúvajú názory mnohých ľudí, len nie svoju vlastnú intuíciu. Ak na to muzikant má, robí dobrú hudbu bez prispôsobovania sa. A ak je jeho tvorba naozaj dobrá, prerazí, tým som si istý.

IMT Smile spolu s Lúčnicou famóznym predstavením nadchli tisícky fanúšikov po celom Slovensku, dokonca pridávate ďalšie koncerty. Rátali ste vôbec na začiatku s takýmto úspechom a kladným ohlasom?

Keď ide človek do takéhoto veľkého projektu, náročného na techniku, svetelnú šou, s tak obrovským a poschodovým pódiom a organizáciou, trochu ráta s tým, že by to mohlo divákov osloviť. Okrem toho spojenie IMT Smile s Lúčnicou, teda rocku s folklórom, je naozaj ojedinelé. Ale že budeme pridávať toľko predstavení, minulý rok sme namiesto dvoch odohrali pre veľký záujem až päť a tento rok sa to opakuje, to sme nemohli predpokladať ani v najtajnejších snoch. Je to krása a veľké zadosťučinenie. Zároveň zodpovednosť predviesť divákom naozaj veľkolepú šou, ktorá ich očarí a ktorú si za prejavenú priazeň zaslúžia.

Projekt sa predsa len raz bude musieť skončiť, je to predsa len veľká akcia, ktorá si vyžaduje množstvo času a energie všetkých zúčastnených. Čo vám bude po poslednom predstavení najviac chýbať? Dá sa to vôbec určiť?

To je ťažké povedať, ešte máme pred sebou celé tohtoročné turné šiestich predstavení v Košiciach, Bratislave a Prahe. Ešte nechcem myslieť na koniec toho celého, čo sa nám spoločne s Lúčnicou podarilo vytvoriť. Ale po tých minuloročných predstaveniach, keď sme si mysleli, že to bolo naposledy, som pociťoval istú nostalgiu. Predsa len, projekt Made in Slovakia je viac než len klasický koncert. Je to zážitok nielen pre divákov, ale aj pre nás účinkujúcich a súhra silných emócií veľkého množstva ľudí, ktorí milujú to, čo robia.

Na čo ste v Prešove vy osobne najviac hrdý?

V Prešove už takmer 20 rokov nežijem, nemám celkom prehľad, čo všetko sa v meste zmenilo, čo tam vyrástlo a vybudovalo sa. Ak však mám spomenúť niečo, čo nepodlieha len vývoju posledných rokov, ale je skôr dlhodobé, tak je to fakt, že je Prešov považovaný za muzikantské mesto. Že odtiaľ pochádza strašne veľa mojich hudobných kolegov, spevákov, šikovných muzikantov, ktorí sa dokázali uplatniť na scéne. Z toho mám naozaj radosť a som hrdý, že som Prešovčan.

Prezraďte, aké kuriózne situácie ste počas koncertovania prípadne počas nahrávania albumu zažili?

Na koncertoch sa za tie roky udialo všeličo. Aj milé, aj úsmevné udalosti. Niektoré veci si fanúšikovia nemusia ani všimnúť a vieme o nich len my na pódiu. Ale už sa mi počas koncertu aj rozbila gitara, keď sa mi vyšmykla a spadla. Párkrát mi vypadol text, čo, našťastie, zvyknú zachrániť fanúšikovia svojím spevom. Jedna fakt nezabudnuteľná príhoda sa stala počas koncertu nášmu bývalému bubeníkovi, ale o tej vlastne nemôžem hovoriť (smiech). Každý koncert je iný a v niečom vždy výnimočný, nikdy vopred nevieme, čo sa môže prihodiť. Jediné, čo vieme a môžeme ovplyvniť, je nálada, ktorú ľuďom pod pódiom odovzdáme. To je naše poslanie.

Môže vás zaujímať:

Rozhovor s Ivanom Táslerom: Rád spomínam na časy, keď sme hrávali na lavičkách na Sídlisku III

Prešovská skupina Heľenine oči? Jediná kapela, čo dokáže odohrať s úprimnou radosťou 7 koncertov za víkend!

Muž, ktorý nášmu mestu robí skvelé meno: Čo povedal Ivan Tásler po čerstvom zisku prestížnej ceny?

foto: Martin Trenkler

IMT Smile a Lúčnica: Takto vyzerá projekt Made in Slovakia
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM