Správy

Kuriozita na zastupiteľstve: Poslanci venovali jednému bodu viac ako 5 hodín

Viac ako päť hodín venovali prešovskí mestskí poslanci zmenám a doplnkom v územnom pláne mesta Prešov. Nakoniec tento materiál z rokovania stiahli.

Ilustračný obrázok k článku Kuriozita na zastupiteľstve: Poslanci venovali jednému bodu viac ako 5 hodín
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Viac ako päť hodín v stredu venovali prešovskí mestskí poslanci zmenám a doplnkom v územnom pláne mesta Prešov, nakoniec tento materiál stiahli z rokovania. Prijali uznesenie, v ktorom žiadajú zvolať nové zasadnutie komisie mestského zastupiteľstva pre územný plán, dopravu a životné prostredie, na ktoré žiadajú pozvať všetkých poslancov mestského zastupiteľstva a odborných zamestnancov mesta. Zároveň chcú zvolať na 23. november samostatné zasadnutie mestského zastupiteľstva s jediným bodom programu, ktorým budú zmeny a doplnky územného plánu.

Poslanec Rastislav Mochnacký, ktorý je predsedom komisie pre územný plán, dopravu a životné prostredie pri mestskom zastupiteľstve, prejavil nevôľu so stiahnutím materiálu z rokovania. Ako uviedol, proces prípravy trval 20 mesiacov. Ich komisia zasadala minimálne štyrikrát po deväť hodín. "Mesto to stálo okolo 150 000 eur na mzdách a ďalších výdavkoch. Preto nie je na mieste jeho spochybňovanie,“ uviedol. Pri príprave návrhu materiálu sa zaoberali vyše 170 podnetmi a pripomienkami.

„Nie všetky sa dali zakomponovať do zmien územného plánu, lebo tomu bránili niektoré zákony, museli sme zobrať do úvahy ochranné pásma, záujem Štátnej ochrany prírody, niektoré mokrade. Napriek tomu návrh prináša modernizačné trendy a odstraňuje zaostávanie mesta,“ argumentoval Mochnacký.

Stiahnutý materiál obsahuje tri základné zmeny. Prvou je zavedenie výškovej regulácie v zástavbe obytných domov a bytoviek. Do návrhu zmien územného plánu sa dostalo aj trasovanie obchvatu mesta, kde je zakomponovaná trasa diaľničného úseku D1 a rýchlostnej cesty R4. Návrh zmien obsahoval aj reguláciu mobilných operátorov. Pôvodný územný plán mesta Prešov bol prijatý v roku 1995. Terajší návrh by bol jeho 15. úpravou.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM