Rôzne

Jedinečná dvojvýstava: K videniu sú aj doteraz nezverejnené snímky z Prešova

Jedinečná dvojvýstava v Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove. K videniu sú aj fotografie z Prešova, ktoré doposiaľ neboli nikde zverejnené.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná dvojvýstava: K videniu sú aj doteraz nezverejnené snímky z Prešova
3
Galéria
Zdroj: UK PU

Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) si pripomenula 100. výročie vzniku Československa jedinečnou dvojvýstavou: putovnou výstavou posterov – Symboly Československej štátnosti a výstavou fotografií – Peter Liška: August 1968 V Prešove.

Symboly Československej štátnosti

Putovná výstava na 13 posteroch v textovej i obrazovej podobe tematicky zachytáva problematiku vývoja českých štátnych symbolov a do 1. januára 1993 aj symboly slovenskej a česko-slovenskej štátnosti: výstava napr. obsahuje štátny znak, štátnu pečať, „národný“ strom – lipu, pojednáva tiež o vzniku českej i slovenskej zástavy, ako aj o tematike vzniku českej i slovenskej hymny z hudobno-teoretického hľadiska. Výstava je usporiadaná v spolupráci s autormi a organizátormi výstavy – s prof. Jiřím Bezděkom (Akadémia múzických umení v Prahe) a doc. Václavom Liškom (České vysoké učení technické v Prahe). Iniciátorom inštalácie výstavy na PU bola prof. Irena Medňanská z Katedry hudby Filozofickej fakulty PU.

Vyše 80 fotiek

Druhá menovaná výstava obsahuje 84 čiernobielych fotografií. Zachytáva dramatické okamihy z augusta 1968 v prešovských uliciach, ktoré na svojom fotoaparáte Penti zachytil vtedy 22-ročný mladý muž – Prešovčan Peter Liška. Fotografie po 50-tich rokoch zdigitalizoval a vďaka doc. Ľudovítovi Petraškovi z Katedry germanistiky Filozofickej fakulty PU, ktorý výstavu sprostredkoval, ich môžu prvýkrát na ucelenej výstave obdivovať študenti a učitelia Prešovskej univerzity. Výstavu fotografií August 1968 v Prešove uviedol doc. Ľudovít Petraško, ktorý, ako priamy účastník augustových udalostí z roku 1968, apeloval na ostražitosť a pamäť národa, aby sa nezabudlo na to, ako sa udalosti v skutočnosti odohrali.

K najpôsobivejším častiam vernisáže patrilo vystúpenie autora fotografií Petra Lišku, ktorý vo svojom príhovore popísal augustové udalosti a okolnosti vzniku fotografií.

Dobre ich odložil

„21. augusta 1968 prišli Rusi do Prešova. Ešte z vojenčiny som bol vycvičený, že nepriateľa treba čakať zo západu, ale že prišiel z východu, to mi na chvíľku riadne zamotalo hlavu. Tank na koľajniciach, ktorý zastavil vlak. Protestné zhromaždenia a generálny štrajk. Pálenie sovietskej vlajky pred divadlom. Obchody vypredané, iné zavreté. Spontánne pochody mestom. Študenti, železničiari. Deti-školáci sedia na ceste pred tankami pod veľkou československou zástavou. Na hlavnej križovatke plno národa, až sa kolóna okupantov zastavila. Vylepovanie narýchlo zhotovených plagátov. Rozbíjanie nápisu na budove ONV v azbuke. Odhaľovanie kolaborantov. Stanné právo. Mesto plné okupantov, tankov, bojovej techniky – toľko námetov! Obchádzal som mesto na bicykli a fotil som. Fotografie a negatívy som neskôr pre istotu dobre odložil. Vtedy som sa bál viac, ako keď som fotografoval. Ukázalo sa, že oprávnene. Fotografie doposiaľ neboli nikde zverejnené a toto je vlastne ich premiéra – po päťdesiatich rokoch," povedal na margo jedinečných snímok. Časť z nich si môžete pozrieť aj v našej fotogalérii.

Obe výstavy budú sprístupnené v Univerzitnej knižnici PU do konca októbra 2018 počas otváracích hodín. Vstup je voľný.

Text: Peter Haľko

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Doteraz ste ich vidieť nemohli: Unikátne fotografie z Prešova z roku 1968
3
Galéria
Zdroj: UK PU
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM