Ľubomír Hudačko Rôzne

Je svieža a plná optimizmu: Druhá najstaršia Prešovčanka oslávila 102 rokov

Má úctyhodný vek. Druhou najstaršou Prešovčankou je Anna Zaťková, ktorá oslávila svojich 102 rokov. Napriek tomu je svieža a stále aj plná optimizmu.

Ilustračný obrázok k článku Je svieža a plná optimizmu: Druhá najstaršia Prešovčanka oslávila 102 rokov
Zdroj: Mesto Prešov

V mene prešovskej radnice jej veľa zdravia zaprial viceprimátor Štefan Kužma. „Hlavné je, že sa ešte vládzem o seba postarať,“ neskrývala radosť zo života čiperná oslávenkyňa Anna Zaťková. Stodruhé výročie narodenie je pre ňu malým sviatkom, ktorý oslavuje v kruhu rodiny.

Na tvári jej nemizne úsmev

Z bytu už veľmi nevychádza, no na tvári jej nemizne úsmev, je plná energie, rada zapózuje aj pri fotografovaní. Najradšej sedáva vo svojej izbe, oddychuje a počúva rádio. Od vlaňajšej oslavy stojeden rokov si popoludní už aj zdriemne. „Dovtedy, na rozdiel od nás, nezvykla popoludní spávať,“ zasmiala sa dcéra Eva Machajová, u ktorej pani Zaťková od svojej osemdesiatky žije. „No veru, nudím sa, keď vy driemete,“ poznamenala oslávenkyňa, ktorá niekedy veľmi rada plietla svetre, háčkovala a venovala sa mnohým ručným prácam. Zrak však už nie je taký ako býval, preto tieto svoje koníčky odsunula do úzadia.

Pani Anna pochádza z mlynárskej rodiny. Narodila sa v Čeľovciach pri Trebišove počas prvej svetovej vojny. Otec ju však videl len raz – na Vianoce 1915. O mesiac neskôr však padol v boji niekde v Rumunsku a rodina doposiaľ netuší, kde je jeho hrob. Krátko po otcovej smrti však na zápal pľúc zomrela aj mama pani Anny a z nej sa stala úplná sirota. „Vychovala ma teta s ujom. Hovorila som im mamka, otec, veď svojich rodičov som nepoznala,“ zaspomínala si na detstvo plné ťažkej práce v mlyne, no ktoré bolo zároveň aj najkrajším obdobím jej života.

Osem pravnúčat

Vydávala sa za súdneho úradníka pochádzajúceho od Trenčína, keď ešte nemala ani osemnásť rokov. Kvôli manželovej práci sa však viackrát sťahovala: „Žili sme spočiatku v Košiciach, neskôr v Michalovciach, kde sa mi narodili obe deti a následne sme sa vrátili do Košíc.“ Ovdovela pred štyridsiatimi rokmi, no už od svojej osemdesiatky žije u dcéry Evy v Prešove. Jediný syn už zomrel ešte pomerne mladý. Rozvetvenú rodinu tvoria aj štyri vnúčatá a osem pravnúčat. Úplne najstaršou Prešovčankou však je Anna Dolhyová, ktorá 102 rokov oslávila už v septembri.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM