Ľubomír Hudačko Od Vás

Ivo je volejbalista aj hasič: Niektoré prešovské adresy ho vydesia, tou najhoršou ostáva Mukačevská

Je hasičom, záchranárom, školiteľom prvej pomoci a volejbalistom. Ivo Mikovčík v rozhovore opísal skúsenosti a zážitky vo svojich profesiách.

Ilustračný obrázok k článku Ivo je volejbalista aj hasič: Niektoré prešovské adresy ho vydesia, tou najhoršou ostáva Mukačevská
9
Galéria
Zdroj: Peter Novotný

Rodák zo Sobraniec patrí k najlepším blokárom volejbalovej extraligy v drese Prešova. Okrem športu sa však venuje aj povolaniu hasiča. Viac prezradil v rozhovore.

Pred dvoma rokmi ste nastúpili k Hasičskému a záchrannému zboru v Prešove. Byť súčasťou zložiek, ktoré denne prichádzajú do kontaktu s ľudským nešťastím, je určite náročné. Čo vás priviedlo k tejto profesii?

Bol som v správnom čase na správnom mieste. V tom období hľadali hasičov – záchranárov, ktorí majú absolvovanú školu, pretože sa tu plánoval koncept hasičskej záchranky. Na výjazd chodí požiarnické auto a za ním hasičská záchranka. Sme tam na výpomoc ako hasiči a zároveň máme všetky kompetencie ako záchranári. V sanitnom vozidle máme špičkové vybavenie a okrem zdravotníckych pomôcok aj nástroje na hasenie, vyslobodzovanie, strihanie a rozpínanie.

Viete si spomenúť na najnáročnejší zásah, ku ktorému ste boli doteraz vyslaný?

Každý výjazd je náročný. V ten moment sme tam pre tých ľudí a snažíme sa pre záchranu urobiť všetko, čo je v našich silách.

Najnáročnejšie je to vo chvíľach, keď ideme na adresu, ktorá je mi povedomá už z počutia. Mám hneď obavy o svojich blízkych a kamarátov a to vie s psychikou urobiť svoje.

Najnáročnejšia bola dopravná nehoda, kde bolo naozaj veľa mŕtvych aj zranených. Robilo sa tam veľa technický náročných úkonov a každý musel presne vedieť, čo má robiť. Ak sa bavíme o rozsahu a psychicky najnáročnejšom zásahu aj vzhľadom na okolnosti, tak jednoznačne je to výbuch plynu na Mukačevskej ulici. Tam som sa podľa pokynov nadriadeného snažil maximálne využíval fyzickú zdatnosť. Mojou úlohou bola bezpečná evakuácia osôb z paneláku.

V hasičskom zbore ste dosiahli hodnosť poručík, máte ambície v tejto profesii napredovať?

Určite áno. Nemyslím v spojitosti s hodnosťou, ale ovládanie zariadení a techník na záchranu. Mám certifikát a som školiteľom prvej pomoci pre hasičov. Každé dva roky školím kolegov. Momentálne si robím vodičský preukaz skupiny C, aby som našu sanitku vedel šoférovať.

Okrem toho sa venujete aj volejbalu v tíme VK Mirad Prešov. Kolegovia hasiči sa chvália, že majú v zbore volejbalistu? Podporujú vás?

Keď vyhráme, tak je to lepšie, ale keď prehráme, tak to pocítim. Predsa len je to mužský kolektív, takže sa doberáme.

Koľko času venujete popri práci hasiča ešte aj volejbalu?

Z troch dní som v práci 24 hodín. Dva dni sú u mňa vo volejbalovom režime. Čiže ráno dve hodiny posilňovňa a večer tréning s chalanmi. V sobotu zápas a v nedeľu už nastupujem do práce. Mám výhodu, že na stanici máme posilňovňu. Vo večernom režime mám možnosť ju využívať. Každý tretí týždeň mám voľnú jednu nedeľu, tak mi to zatiaľ vychádza. Telo to prijalo, mám harmonogram a funguje to.

Rodičia vás dali na šport kvôli vašej živelnosti?

Šport a pohyb hrá v mojom živote dôležitú úlohu. Hral som všetky športy, ktoré sa hrať dali. Stolný tenis, basketbal, volejbal, hádzaná. V 16. som si zranil meniskus, paradoxne na volejbale.

Spomínate si aj na svoj prvý kontakt s volejbalom?

Práve to zranenie na rekreačnom volejbalovom zápase bolo prvým klubovým kontaktom. Oslovil má po ňom tréner Viliam Paško, či sa po chcem rekonvalescencii volejbalu venovať viac. Dve sezóny som bol v Sobranciach, v tom čase im išlo o postup do extraligy. Mal som veľmi dobrých spoluhráčov, ale ja som na to ešte nemal úroveň. V maturitnom ročníku si ma vyhliadol tréner Ľuboslav Šalata.

Všetko mi v tom období sadlo skoro ideálne. Bol som prijatý na Prešovskú univerzitu v Prešove na Fakultu zdravotníckych odborov a prišiel aj kontakt od trénera, že na univerzite je volejbalový klub, kde sa vieme dohodnúť na spolupráci.

V prešovskom volejbalovom klube ste od roku 2014. Boli ste pri dvojnásobnom zisku trofeje Slovenského pohára (2016, 2017) a majstrovskom titule (2015). Aké to boli pre vás okamihy?

Bolo to krásne obdobie, bol som vtedy tretí blokár. Moja úloha na tréningu bola maximálne to spoluhráčom skomplikovať, aby platilo, že ťažko na cvičisku a ľahko na bojisku. Som rád, že som bol súčasťou tohto obdobia.

Trénerovi Šalatovi som za veľa vďačný. On ma naučil byť na seba v tréningu náročný. Bolo to často na hrane. Stalo sa párkrát, že som si balil veci zo šatne, ale na druhý deň som si ich doniesol naspäť.

V kabíne stretávate volejbalové legendy ako Martin Sopko st., či donedávna aktívneho Michala Červeňa, čo to pre vás znamená?

V živote by som na tom nebol tak hráčsky, mentálne a blokársky, ak by som nebol v Prešove pri týchto Pánoch volejbalistoch. Maco (Michal Červeň) je pre mňa vzor chlapa.

Od neho som si bral príklad v tom, ako vedel kontrolovať emócie a vidieť veci pozitívne. Vo finále turnaja o Slovenský pohár v roku 2016 sa za nepriaznivého stavu 0:2 dokázal usmievať.

Nechápal som to a nakoniec sme to naozaj otočili na 3:2 a vyhrali trofej. Šnapso (Martin Sopko st.) je pre mňa hráč číslo jeden.

Nie som si úplne istý, či si všetci hráči v tíme uvedomujú, akého majú spoluhráča. Ja si to tiež niekedy len čiastočne uvedomujem a potom sa pozastavím pri tom, že je to volejbalová legenda, ktorá by si mohla užívať pokoj na tréningu. Ale on ten čas a skúsenosti chce odovzdať a naplno ich venuje tímu a nám, spoluhráčom.

Neraz vediete extraligovú štatistiku úspešných blokov na sety. Poteší to?

Určite áno, mám radosť z individuálneho úspechu, ale dosiahol som ho najmä kvôli spoluhráčom. Kedykoľvek by som túto štatistiku vymenil za tímové víťazstvo, ktoré by nás posunulo ako družstvo. Tá drina a poctivá práca na tréningoch sa vždy niekde ukáže a najčastejšie práve v kľúčových okamihoch. Ak to mám prirovnať, tak sme ako tím výborne pripravené jedlo, ale chýba nám štipka korenia.

Redakcii rozhovor sprostredkovala Jana Palenčárová

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Športovec Ivo je okrem volejbalistu aj hasičom
9
Galéria
Zdroj: archív Iva Mikovčíka

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM