Správy

Investície na Prešovskej univerzite znejú dobre: Plánuje sa aj promenáda s fontánou

Prešovská univerzita v Prešove plánuje v tomto roku okrem iného revitalizáciu priestranstva pred univerzitou. Ale napríklad aj promenádu s fontánou.

Ilustračný obrázok k článku Investície na Prešovskej univerzite znejú dobre: Plánuje sa aj promenáda s fontánou
Zdroj: Prešovská univerzita

Rovnako ju čaká kolaudácia Športovej haly.

Reškontrukcia internátov

„V priebehu minulého akademického roka sa nám podarilo ukončiť najrozsiahlejšiu rekonštrukciu internátov od ich vzniku. Tá zahŕňala obnovu 75 percent z celkového počtu lôžok všetkých študentských domovov našej univerzity,“ uviedol rektor Peter Kónya.

Zároveň doplnil, že okrem poskytnutej vládnej dotácie takmer 2,5 milióna eur, ktorá nebola postačujúca na kompletnú rekonštrukciu, univerzita investovala jednak vlastné zdroje, ako aj úverové zdroje vo výške viac ako milión eur.

V prvej polovici mája je podľa Polačkovej naplánovaná kolaudácia Športovej haly PU, ktorú zrekonštruovali za takmer milión eur.

Vo finálnom štádiu ja taktiež rekonštrukcia parkoviska na južnej strane Vysokoškolského areálu (VŠA). Výstavbou parkoviska vznikne takmer 100 parkovacích stojísk.

Hodnota stavby je 214 000 eur, pričom 150 000 eur financuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, zvyšnú čiastku vyčlenila univerzita z vlastných zdrojov.

Promenáda s fontánou

„V najbližšom období čaká PU rozsiahla revitalizácia verejného priestranstva pred budovou VŠA v podobe nového krytu z betónovej dlažby, osadenia prvkov drobnej architektúry, lavičiek, košov a prístrešku na bicykle.“

„Vpravo od vstupu do objektu VŠA bude umiestnená promenáda s fontánou, sedenie a oddych pre študentov. Projekt rieši aj zníženie hluku v urbanizovanom prostredí či zazelenanie miest,“ priblížila Polačková s tým, že začiatok prác je naplánovaný na jar tohto roku.

Univerzita taktiež plánuje pokračovať v rekonštrukcii zvyšných dvoch internátov PU. Okrem toho podala projekty zamerané na zníženie energetickej náročnosti, teda zateplenie pre dva internáty – takzvaný Nový internát a internát na Námestí Mládeže.

Reagujúc na spoločenskú požiadavku ochrany životného prostredia, plánuje univerzita v najbližšom období posilniť environmentálnu agendu.

Za týmto účelom pripravila Stratégiu environmentálnej udržateľnosti PU, ktorá predstavuje príspevok univerzity pre riešenie klimatických zmien na lokálnej úrovni.

Čo bude rozvíjať

„Naša univerzita vybuduje a bude rozvíjať funkčný a otvorený systém environmentálnej udržateľnosti, ktorý nám umožní systematicky znižovať negatívny dopad ňou realizovaných aktivít na životné prostredie, zároveň prispeje k proaktívnemu prístupu univerzity v oblasti ochrany životného prostredia v širšom prostredí,“ uviedol prorektor pre stratégiu a marketing PU Peter Adamišin.

Ako zdôraznil, v záujme univerzity je vytvoriť podmienky pre vyššie zastúpenie tém udržateľného rozvoja pre všetky akreditované programy štúdia, ako aj pre neformálne a celoživotné vzdelávanie.

Nedávno sa konal aj koncert pre obete tragédie na Mukačevskej. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obrazom: Koncert v prešovskej hale pre obete Mukačevskej tragédie
50
Galéria
Zdroj: Zuzana Balenčin

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM