Kultúra

Hudobná legenda Peter Nagy: Prešovčan oslavuje 35 rokov od prvého koncertu, FOTO

V januári 1984 odohral spevák, skladateľ, textár a producent so skupinou Indigo svoj prvý koncert. Teraz Prešovčan Peter Nagy oslavuje 35. výročie.

Zdroj: YouTube.com

Ako čerstvo skončený vysokoškolák ešte netušil, že po niekoľkých rokoch amatérskeho hrania s gitarou vo vysokoškolských kluboch sa splní jeho muzikantský sen. Prvý koncert bol v Banskej Bystrici a odvtedy absolvoval Peter Nagy niekoľko tisíc ďalších. Vždy bol československým spevákom a v oboch krajinách vystupuje dodnes.

Ako založil Indigo

V roku 1983 bola pesnička Profesor Indigo na prvých priečkach všetkých československých hitparád – v Českom Diskoslavíku, v televíznych hitparádach 5×P, Pong alebo Triangel. Preto bolo úplne prirodzené, že spevák pomenoval svoju skupinu podľa tohto megahitu. A tak v novembri 1983 založil svoju sprievodnú skupinu s názvom Indigo. Na burze usporiadateľov koncertov v Bratislave sa vtedy za jediný deň vypredalo rekordných 150 termínov koncertov. Začali teda cestovať za publikom a fanúšikovia často cestovali za nimi.

„S kapelou Indigo sme boli všetci šťastní, že môžeme koncertovať skoro každý deň. Nikdy som nevnímal koncert tak, že je to práca. Aj keď riadna „fuška“ to častokrát je. Koncertovanie je o odovzdávaní pozitívnej energie. Hudba má tú užasnú schopnosť. Vždy mi záležalo na pesničkách, nikdy to nebol náhodný prúd slov, ktoré sa iba rýmujú. Každé slovo v mojich piesňach má svoj význam. A moje publikum to vie už od začiatku,“ prezradil Prešovčan Peter Nagy.

Nagy: Boli sme blázniví

Zakladajúcimi členmi kapely boli kapelník a hráč na bicie Miro Okáľ, gitarista Laco Kozusznik, basgitarista Palo Matuška a klávesák a saxofonista Ivoš Volejníček. Indigo je dnes značka, ktorá patrí k Petrovi Nagyovi už 35 rokov. „Mal som vždy šťastie na dobrých muzikantov, ktorí dokázali rozsvietiť moje hudobné nápady. Boli sme blázniví, iní, a bavilo nás provokovať snobov svojim správaním, vizážou a muzikou,“ s úsmevom konštatuje Peter Nagy.

Dnes má Peter Nagy na konte desiatky hitov a patrí medzi najúspešnejších spevákov slovenskej populárnej hudby 80-tych a 90-tych rokov 20. storočia. Spevák, skladateľ, hudobník, textár, hudobný producent vydal dve desiatky albumov, z ktorých sa predalo vyše dva milióny nosičov. Ten najnovší s názvom Pianko obsahuje 13 piesní v akustických aranžmánoch. Na albume nájdu priaznivci aj bonusovú novinku 50 Žiráf. Nezabudnite si vo fotogalérii pozrieť aj retrozábery zo začiatkov jeho kariéry.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Peter Nagy spomína na retro: Od 1. koncertu jeho kapely uplynulo 35 rokov
4
Galéria
Zdroj: archív Petra Nagya
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM