Ľubomír Hudačko Správy

Hľadali riešenie, aby nemuseli rozkopať mesto: Zelená vlna v Prešove sa má spustiť už na jeseň!

Podľa viceprimátora Štefana Kužmu sa kvôli zelenej vlne hľadali spôsoby, aby sa mesto nemuselo rozkopať. Našli sa dva a tak sa vlna na hlavnom ťahu Levočskej ulice má spustiť už na jeseň tohto roku. Mesto našlo lacnejšie a modernejšie riešenie...

Ilustračný obrázok k článku Hľadali riešenie, aby nemuseli rozkopať mesto: Zelená vlna v Prešove sa má spustiť už na jeseň!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Sme o krok ďalej. Potvrdil to viceprimátor Štefan Kužma, ktorý vysvetlil nastavenie zelenej vlny na jednom z najvyťaženejších prešovských ťahov, na Levočskej ulici postupne od križovatky pri Lidli – Obrancov mieru – Okružná – Námestie mieru – Vajanského – Duklianska.

Rátalo sa s káblom

Nastavenie totiž nepôjde prostredníctvom rozkopávky zeme na osadenie kábla, ale prenos dát pôjde vzduchom. „V zastupiteľstve sme schválili deväťdesiatpäť tisíc eur, rátalo sa s káblom, v rámci čoho sa odhadovali stavebné práce na približne sedemdesiat tisíc,“ objasnil zástupca primátorky, ktorý predstavil oveľa lacnejšiu možnosť realizácie.

„Intenzívne sme hľadali riešenie, aby sme nemuseli rozkopať mesto a našli sme dva spôsoby. Buď využijeme operátora, ktorý nám za paušálny poplatok umožní vstup do jeho optického kábla alebo využijeme modernú technológiu dátového prenosu, ktorá je dokonca lacnejšia a flexibilnejšia, ale s navyšovaním dát nám tu však stúpa aj cena,“ uviedol Kužma.

Odhadujú, že vlnu spustia na jeseň

V súčasnosti sa pripravujú podmienky verejnej obchodnej súťaže na dodávateľa, ktorý dokáže technicky všetky požiadavky zapracovať a rovnako tak zohľadniť reakciu na vlak, teda aby svetelná signalizácia nepúšťala do križovatky vozidlá, keď ide vlak. „Svetelná signalizácia musí medzi sebou komunikovať, aby bol zabezpečený plynulý prejazd vozidiel aj v čase najväčšej dopravnej špičky,“ zdôraznil viceprimátor.

Samotná realizácia je odhadovaná na jeseň tohto roku, šlo by o skúšobnú prevádzku, počas ktorej by sa vychytali prípadné chyby. V ďalších fázach sa chce touto formou pokračovať aj na ďalších úsekoch v meste, v závislosti od schvaľovania finančných prostriedkov.

Čítajte tiež:

Prešovu pomôže s dopravou poradný orgán EÚ: Pozrite, čo patrí medzi najväčšie priority…

Ak cestujete vlakom, rátajte s tým vopred: Bacha na zmeny na trase Prešov – Humenné!

foto: Levočská ulica/ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM