Magazín Lifestyle

Chronický zápal môže v tele prebiehať NEPOZOROVANE celé roky: Ako sa CHRÁNIŤ?

Chronický zápal môže v tele prebiehať nepozorovane celé roky, no výrazne urýchľuje proces starnutia, oslabuje schopnosť regenerácie a vytvára podmienky pre vznik civilizačných ochorení.

Ilustračný obrázok k článku Chronický zápal môže v tele prebiehať NEPOZOROVANE celé roky: Ako sa CHRÁNIŤ?
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Aj keď nemá viditeľné príznaky, podľa odborníkov má zásadný vplyv na kvalitu života. Slováci čoraz viac siahajú po prírodných doplnkoch, ktoré majú tento zápal tlmiť – a podľa lekárnikov z MojaLekáreň.sk ich záujem prudko rastie.

Prevencia zápalu

„Prevenciu chronického (tichého) zápalu by sme mali riešiť už od 30. až 40. roku života. Ženy v období perimenopauzy sú obzvlášť ohrozené – prichádzajú o hormonálnu ochranu a ich schopnosť regenerácie sa znižuje. Čím skôr začnete, tým vyššia je šanca na zdravé a aktívne starnutie,“ upozorňuje Pavla Horáková, vedúca online poradne MojaLekáreň.sk.

Z predajných údajov MojaLekáreň.sk vyplýva, že medziročne výrazne vzrástol záujem o doplnky s obsahom vitamínu D a kurkumínu (1,5-násobne), resveratrolu a probiotík (dvojnásobne), cesnaku (takmer štvornásobne), extraktu zo zeleného čaju (7-násobne) a omega-3 mastných kyselín (až 25-násobne).

Chronický zápal sa môže prejavovať zvýšenými hodnotami CRP, no často zostáva nepovšimnutý. Horáková odporúča kombinovať pohyb, kvalitný spánok, zdravú stravu a zvládanie stresu.

Čo by nemalo chýbať v strave?

Zo stravy by nemali chýbať zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné obilniny, fermentované produkty či korenie ako kurkuma a zázvor. Z doplnkov sú najúčinnejšie kurkumín – tlmí aktivitu zápalových enzýmov, resveratrol – antioxidant z červeného hrozna, kvercetín – látka z cibule či jabĺk, reguluje imunitnú odpoveď, omega-3 mastné kyseliny – podporujú imunitnú rovnováhu, vitamín D – posilňuje imunitu a probiotiká a prebiotiká – podporujú zdravie črevného mikrobiómu.

Horáková vysvetľuje, že mnohé príznaky pripisované starnutiu sú v skutočnosti následkom dlhodobého zápalu – patrí sem únava, priberanie, bolesti kĺbov, horší spánok, častejšie virózy, mozgová hmla, zmeny nálady či suchá pleť.

Zaujímavosťou je, že zápal zhoršuje aj sociálna izolácia – samota zvyšuje hladinu prozápalových markerov v krvi. Naopak, dobrý stav črevného mikrobiómu môže byť kľúčovým ochranným faktorom.

„Chronický, nízkoúrovňový zápal často nemá výrazné príznaky, no dá sa rozpoznať – a najmä tlmiť včas. Prevencia a podpora mikrobiómu pomocou probiotík a prebiotík patrí medzi najúčinnejšie kroky, ako sa chrániť,“ uzatvára Horáková.

Ilustračné foto

Zdroj: SITA
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM