Kultúra

Hermanovčan žiaril na Apeninskom polostrove: Talianom sa vo veľkom páčili ich kroje

Folklórny súbor Hermanovčan šíril východoslovenský folklór na juhu Talianska. Temperamentné tance, ale aj farebnosť krojov domácich rozhodne zaujali.

Ilustračný obrázok k článku Hermanovčan žiaril na Apeninskom polostrove: Talianom sa vo veľkom páčili ich kroje
8
Galéria
Zdroj: FS Hermanovčan

Účinkujúcich zahŕňali nadšeným aplauzom i scandovaním: Bella Slovacchia. „Bol to prvý zájazd nášho súboru na Apeninský polostrov a dopadol úspešne. Domáci oceňovali nielen rezkosť tanečníkov, ale aj výkony spevákov, páčili sa im aj naše kroje,“ zhodnotil vedúci folklórneho súboru Hermanovčan Miroslav Jurčišin sedem festivalových dní v mestečku Pontelandolfo, neďaleko Neapolu.

Kde boli vystúpenia

PontenladolFol­kFest, ktorý usporiadali miestni folkloristi zo súboru Ri Ualanegli, bol súčasťou tamojšieho kultúrneho leta. Hermanovčania sa tak stali súčasťou mnohonárodného stretnutia, keď domácim svoje umenie ponúkali spolu so zástupcami Španielska, Turecka i Bosny a Hercegoviny. Dve vystúpenia absolvovali v samotnom Pontelandolfo, ďalšie dve v okolitých mestečkách San Giorgio del Sannio a Vitulano.

Počas záverečného dňa festivalu sa jeho účastníci podieľali aj na miestnej slávnosti, kedy domáci spoločným pochodom mestom vzdali úctu patrónovi jedného z kostolov sv. Donátovi. Do slávnostnej bohoslužby Hermanovčania pridali aj slovenské duchovné piesne.

Taliani nikdy nespia

„Bol to náročný zájazd, nielen kvôli neskorým časom, kedy sa koncerty uskutočňovali. Začínali okolo deviatej, desiatej večer, stávalo sa, že my sme potom vystupovali až okolo polnoci a do miesta ubytovania sme sa dostali aj o druhej, tretej nad ránom. Ani vtedy však ruch nekončil, lebo, ako vraveli domáci, Taliani nikdy nespia, a práve vtedy bol čas na stretnutia s ostatnými súbormi a na improvizované spoločné hudobné či tanečné kreácie,“ vraví s úsmevom Miroslav Jurčišin.

Zástupcov jednotlivých súborov prijalo aj vedenie mesta na čele so starostom Gianfrancom Rinaldim, ktorý, okrem privítania folkloristov v meste, ocenil nadšenie mladých pre zachovávanie tradícií bez ohľadu na to, z ktorej krajiny pochádzajú. Tí to potvrdili aj vytvorením spoločnej choreografie, kedy sa kruh tancujúcich zmenil na olympijské kruhy, symbolizujúce celistvosť, spojenectvo a medzinárodnú spoluprácu. Tú potom predviedli v úvode záverečného galaprogramu.

Potešilo aj ticho

Pontelandolfské Rímske námestie pod stredovekou, 25 metrov vysokou strážnou vežou, bolo počas všetkých vystúpení zaplnené a rozliehal sa ním potlesk nadšených divákov: „Aplauz je ocenením, ktoré sa dá získať len kvalitnou prácou. Teší nás, že potlesk zaznieval pri vystúpeniach našich tanečníkov, potešilo nás však aj ticho, ktoré nastalo počas spevu našich žien či sólistky Dajany Novotnej – hoci domáci možno nerozumeli slovám, zaujali ich hlasmi a melódiami a cítili sme, že si to doslova vychutnávajú. Napokon, potvrdili to aj záujmom o naše hudobné nosiče, ktoré si po koncertoch žiadali,“ dodáva Miroslav Jurčišin.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Folklórny súbor z Hermanoviec pri Prešove: Takto zahviezdil v Taliansku
8
Galéria
Zdroj: FS Hermanovčan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM