FOTO umenia kuchárok prešovských škôl a zariadení: Nádhera, čo vytvorili z jedla
Kuchárky prešovských škôl a školských zariadení opäť predviedli svoju kreativitu a zručnosti pri príprave chutných a okulahodiacich jedál. Pozrite si ich.
V rámci Svetového dňa výživy mesto Prešov ocenilo nielen ich tvorivosť, ale aj náročnú prácu.
Kulinárske podujatie Svetový deň výživy napísalo už svoj 12. ročník a tento rok sa nieslo v znamení zeleninových jedál a hesla – Prevencia proti chorobám prostredníctvom zdravej výživy. Prešovské kuchárky pri tejto príležitosti uvarili zeleninové špeciality a pripravili vynikajúce šaláty pre 400 hostí.
Recepty môžu konkurovať
Pridržiavali sa noriem školského stravovania a všetkých presvedčili o tom, že aj recepty zo školskej jedálne môžu poľahky konkurovať jedlám z reštaurácií.
Do prípravy sa zapojili všetky školské jedálne v meste. Súčinnosť v rámci organizácie podujatia poskytli MŠ Solivarská a MŠ Mirka Nešpora.
„Ako zriaďovateľ základných a materských škôl sa mesto Prešov neustále snaží zveľaďovať prostredie kuchýň, robiť ho krajším a bezpečnejším, dopĺňať vybavenie na prípravu stravy. Chcel by som sa v tejto chvíli poďakovať predovšetkým Vám, ktorí svoj čas a kuchárske umenie venujete príprave jedla. Napriek tomu, že aj v tento deň ste museli zabezpečiť obedy pre všetkých stravníkov v jedálňach, našli ste si čas a pripravili ste pre nás pestrú ponuku zeleninových špecialít,“ prihovoril sa prítomným druhý zástupca primátorky mesta Prešov Pavol Neupauer.
Všimli ste si? Prešovská radnica svietila naružovo, dôvodom bol Pink Light Day
Cenu viceprimátora mesta Prešov Pavla Neupauera získal Tekvicový koláč s tvarohom a želatínou, ktorý pripravili šikovné kuchárky zo školskej jedálne MŠ Jurkovičova.
Pozitívne výsledky a prvenstvá
Mesto Prešov dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá.
V roku 2015 získal Prešov prestížne ocenenie ako najlepší zriaďovateľ školských jedální v Česku a na Slovensku. Svetový deň výživy tak bol opäť ukážkou vysokej profesionality a odbornej zdatnosti personálu, ktorý denne pripravuje jedlá pre takmer 10 000 stravníkov.
Školské stravovanie v meste Prešov sa ako jedno z prvých na Slovensku zapojilo aj do projektu „Dovidenia rezne, alebo Startup modrej planéty“. Jedným z cieľov tohto projektu je podpora a nákup potravín od regionálnych producentov či nakupovanie v ekologických obaloch.
A ako to kuchárkam išlo si môžete pozrieť v obrazoch. Kliknite si fotogalériu.
Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.