Ľubomír Hudačko Rôzne

FOTO jesene a prírody: Sandra v lese okrem húb objavila aj medvediu noru či salamandru

Na huby sa dá chodiť celoročne, ona má najradšej asi to jesenné zbieranie. Čo v lese našla a ako huby využije nám prezradila Prešovčanka Sandra Brellošová.

Ilustračný obrázok k článku FOTO jesene a prírody: Sandra v lese okrem húb objavila aj medvediu noru či salamandru
12
Galéria
Zdroj: Sandra Brellošová

Na huby po okolí chodievala s bratom a otcom už od detstva. Tento druh relaxu v lese je pre ňu totálny reset hlavy.

„Navyše, máme obrovské šťastie, v akej klíme sa Slovensko nachádza, lebo sme na rozhraní severu a juhu. Asi je to “vypestované” hobby a nevadí mi ani keď leje, alebo je zima,“ vraví o trávení času v lese Prešovčanka Sandra Brellošová.

V okolí Prešova

Bežne natrafí napríklad na kostry uhynutých zvierat, zver, alebo aj na včelí roj. „A v lese pri Starej Ľubovni som natrafila na medvedí brloh. No, žiaľ, veľakrát natrafíte aj na stavebné sutiny a odpad,“ prezradila aj smutný fakt.

Huby sa podľa Sandry dajú zbierať celoročne. Závisí to však aj od toho, ktoré huby chcete konkrétne zbierať. Ona začína na jar zberom smrčkov, ktoré sú v zahraničí viac gastronomicky oceňované. A do tejto kategórie patrí napríklad aj hľuzovka.

„V okolí Prešova ich rastie veľa, sú tu krásne miesta do 10 minút autom z centra mesta. Rastu však len krátko, aj preto sú vzácne. Je to však výborná huba,“ hovorí.

Nasleduje sezóna prvého letného zberu, takže nájsť sa dajú hríby, kozáre či baranie hlavy. Tie letné však zvyknú byť podľa Sandry dosť červivé. A počas letných mesiacov viete na lúkach natrafiť aj na veľké vatovce.

Tipy na využitie

„V okolí Cemjaty rástlo tento rok extrémne veľa kozárov. V tejto lokalite rastie aj veľa muchotrávok červenkastých, čo je taktiež výborná jedlá huba. Bežne tu stretnete ľudí z Košíc či Gelnice, ktorí sem za zberom tejto huby chodia. Za seba mám asi najradšej jesenný zber hríbov. Chodím do Slanských vrchov, na Čergov, ale aj spomínané okolie Starej Ľubovne alebo vodnej nádrže Ružín má nádherné lesy,“ hovorí pre náš spravodajský portál Prešov 24.

Možnosti na využitie nazbieraných húb je veľa, každý sa môže zariadiť podľa vlastnej chuti. „Muchotrávku červenkastú napríklad ľudia často sterilizujú v rôznych nálevoch. Z hríbov mám asi najradšej hríbové rizoto s bravčovou panenkou a parmezánom. Samozrejme, chutné sú aj klasiky ako hríbová kapustnica alebo mačanka,“ zakončila na záver Sandra Brellošová.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

V obrazoch si nezabudnite pozrieť zábery na jeseň a prírodu, ktorú Sandra nafotila a čo všetko počas zberu našla a videla. Kliknite si fotogalériu.

Sandra z Prešova sa s prírodou kamaráti, objavila v nej aj medvediu noru
12
Galéria
Zdroj: Sandra Brellošová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM