Ľubomír Hudačko Správy

Dopravný podnik v Prešove s novinkami nekončí: Pozrite, čo chystá v našom meste ešte tento rok!

Dobré správy pre cestujúcich. Dopravný podnik v Prešove s novinkami ešte nekončí. V našom meste ich plánuje do konca roka zrealizovať za vyše milión eur. Čo sa chystá?

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik v Prešove s novinkami nekončí: Pozrite, čo chystá v našom meste ešte tento rok!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Dopravný podnik v Prešove plánuje do konca tohto roka rozšíriť vozový park o ďalších päť nových autobusov a opraviť trolejové vedenie na niektorých trasách v meste. Spolu pôjde o investíciu vo výške asi 1,185 milióna eur.

Od vozovne do centra mesta

„Najviac zaťaženou trasou, ktorá potrebuje výmenu trolejového vedenia, teda priamo trolejového drôtu, je úsek od vozovne Dopravného podniku v smere do centra mesta po hlavnú križovatku, teda tento úsek pôjde určite do rekonštrukcie. Ďalší úsek, ktorý sme navrhovali, je na ulici Budovateľskej, no keďže zrejme dôjde k postupnému útlmu trolejbusovej dopravy na tejto ulici, tento úsek bol stiahnutý z investičného plánu. Aj tak sa nevyhneme do budúcnosti rekonštrukcii najviac využívaných tratí, a to na Ulici 17. novembra a Sabinovskej ulici,“ uviedol riaditeľ DPMP Peter Janus.

V prípade nákupu autobusov sa predpokladá v tejto etape obstaranie troch 12-metrových autobusov v hodnote spolu okolo 540 000 eur a dvoch kĺbových 18-metrových autobusov v celkovej hodnote približne 540 000 eur. Finančný náklad opravy trolejového vedenia na Duklianskej ulici je 105 000 eur.

Opravy aj kúpa ešte v tomto roku

Financovanie bude realizované z vlastných zdrojov spoločnosti a z bankového úveru. Kúpiť autobusy i opraviť vedenie by chceli ešte v tomto roku. Janus pripustil, že je potrebné nakúpiť aj nové trolejbusy, no DPMP predpokladá, že bude úspešný v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra, kde je možné na tento účel dostať financie z európskych fondov.

Priemerný vek autobusov používaných v prešovskej MHD bol ku koncu minulého roka okolo 9,31 roka. Napriek realizovaným nákupom autobusov je v prevádzke stále 11 autobusov starších ako 15 rokov, z toho tri majú viac ako 20 rokov. Niektoré časti trolejového vedenia v meste sú 35– až 40-ročné.

Čítajte tiež:

Radosť aj dramatická udalosť v ten istý deň: Prešovská MHD zažila paradoxnú situáciu!

Prázdniny priniesli aj zmeny v MHD: Dopravný podnik mení spoje, najviac sa potešia Šidlovčania!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM