Správy

Deň vojnových veteránov na prešovskom cintoríne: Na hroby položili červené maky

Deň vojnových veteránov si pripomenuli účastníci pietneho aktu na prešovskom cintoríne. Na hroby položili červené maky, ktoré sú symbolom tohto dňa.

Ilustračný obrázok k článku Deň vojnových veteránov na prešovskom cintoríne: Na hroby položili červené maky
Zdroj: Mesto Prešov

„Aj napriek odstupu desiatok rokov sa tu vznáša aj smútok rodín i blednúce spomienky na otcov, synov či bratov. Náhrobné kamene, ako symboly večnosti, sú však odkazom pre nás, aby sme nezabúdali a pripomínali si hrdinstvo týchto vojakov i cieľ, kvôli ktorému zahynuli oni, keď bojovali za svet bez vojen, za pokoj či spoluprácu medzi národmi. Každému z nich patrí večná úcta a vďaka,“ vyslovil prešovský viceprimátor Martin Ďurišin vo svojom príhovore k účastníkom pietnej spomienky.

V Prešove na Hlavnom cintoríne vyjadrili úctu zosnulým vojakom príslušníci 2. mechanizovanej brigády v Prešove, významné osobnosti Prešova, zástupcovia samosprávy, štátnych i mimovládnych inštitúcií. Týmto pietnym aktom sa vzdali hold hrdinstvu tých, ktorí padli na bojiskách svetových vojen za slobodu a mier, alebo zomreli pri plnení si svojich služobných povinností aj v súčasnosti. Na prešovskom cintoríne je pochovaných viac ako 1 500 padlých vojakov rakúsko-uhorskej armády z obdobia 1. svetovej vojny a vyše 1 400 padlých nemeckých vojakov z 2. sv. vojny. História Dňa veteránov siaha do obdobia konca 1. svetovej vojny.

11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte zaznela posledná salva pri podpise prímeria v Compiégne vo Francúzsku, ktorým sa skončil jeden veľký svetový konflikt. Bezprostredne po tomto akte bol 11. november vyhlásený za Deň vojnových veteránov. Vojnoví veteráni prvýkrát prijali červený mak ako symbol úcty vojnovým obetiam už v roku 1920. Tento symbol sa objavil v básni kanadského lekára Johna McCrea „Na flámskych poliach“. Počas vojny slúžil ako vojenský chirurg, no bolesť, útrapy a smrť vojakov sa ho hlboko dotýkali. Písanie poézie mu pomáhalo vysporiadať sa s ťažobou vojny. Červený mak z jeho básne je obrazom preliatej krvi na svetových bojiskách a dodnes je symbolom Dňa vojnových veteránov, známy aj ako Remembrance Day, Poppy Day, Veterans Day pri spomienkových stretnutiach v mnohých štátoch.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM