Ľubomír Hudačko Rôzne

Dekan farnosti sv. Mikuláša v Prešove otvorene: Toto sú dôvody, prečo na Kalvárii platia zákazy

Až 17 zákazov platí pre návštevníkov obľúbenej prešovskej Kalvárie. K tomuto vydaniu návštevného poriadku sa však strhla vlna kritiky. Na celú situáciu reaguje dekan farnosti sv. Mikuláša Jozef Dronzek, ktorý poriadok vydal.

Ilustračný obrázok k článku Dekan farnosti sv. Mikuláša v Prešove otvorene: Toto sú dôvody, prečo na Kalvárii platia zákazy
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Vlnu nenávisti vyvolalo osadenie návštevného poriadku, v ktorom sa podľa dekana Dronzeka uvádzajú normálne veci, akými sú zákaz pitia alkoholu či ničenia majetku. Okrem toho, prísť za krásnym výhľadom môžete iba od piatej rána a maximálne do deviatej večer.

Kto dá odpoveď, má pivo

„Prečo to vyvoláva taký odpor? Veď návštevný poriadok má kúpalisko, les, cintorín či park. Prečo by nemohol mať poriadok sakrálny priestor, ktorý je kultúrnou pamiatkou, sídlom cintorína a piety, priestorom oddychu? Kto mi dá na takúto jednoduchú otázku odpoveď, toho s radosťou pozvem na dobré chladené pivo,“ uviedol dekan farnosti sv. Mikuláša Jozef Dronzek.

Ako dodal, tento priestor má svojho vlastníka, je pýchou, ale aj bremenom, o ktoré sa starajú už tristo rokov. „Ten priestor je náš a my, naša farnosť, nesieme pred zákonom a budúcnosťou za neho zodpovednosť. Možno to niekomu pripadá ako vymyslená nereálna vec, ale ona sa skutočne deje v prenesení na majetok, ktorý je vo vlastníctve našej farnosti a volá sa Kalvária,“ hodnotí.

Dronzek: Nie je to nič nepochopiteľné

Dekan dodáva, že osadenie návštevného poriadku nie je nič nepochopiteľné. Naopak, pre každého normálneho človeka to má byť pochopiteľné. Smutné je však preňho to, že vôbec o týchto veciach musí viesť debatu.

„Keď kultúrni a normálni ľudia budú ticho, tí druhí budú stále silnejší. Prečo sme ticho? Prečo je na sociálnych sieťach len plno nenávisti, osočovania, ktoré hraničí s návrhom na trestné stíhanie? Kde ste, prirodzene dobrí ľudia, kde ste, veriaci, kde ste, vzdelaní? Zlo rastie, lebo sme ticho. Ale prečo sa čudujeme, keď mladíci napadnú ľudí v MHD. Máme strach ísť večer po ulici, lebo stretneme tlupu opitých, ktorí do človeka skáču ako divé psy,“ dodal.

Chráni sa tým majetok

Ľudia sú podľa neho pohoršení, urazení a objavujú sa nadávky. Dronzek prízvukuje, že sa týmto len chráni majetok. Dodáva, že aj tak to niektorých poburuje a to až tak, že začnú osočovať, hanobiť, kritizovať. „A tak vám do duše vchádza smútok a bolesť,“ hovorí. Takisto sa pýta, čo sa deje s človekom, keď mu zo srdca zmizla úcta k cintorínu, k posvätnému priestoru kostola a k historickým pamiatkam.

Neraz sa totiž podľa jeho slov stane, že niekto bez problémov vyhodí prázdnu fľašu z priestranstva pred kostolom a rozbije keramickú krytinu na práve opravenej kaplnke. „Ako sa môže stať, že niekto napíše: Ani polícia, ani Boh, ani nikto mi tam nezakáže chodiť?,“ uvažuje nahlas. Zároveň pridáva pohľad na vec vlastnými slovami.

„Niekto vám vošiel na váš pozemok, zničil vám lavičku, ktorú ste tam osadili len pred nejakým časom. Keď ste sa prešli po svojej záhrade, našli ste tam porozhadzované fľaše od alkoholu, papiere a vrecká od jedál. Našli ste tam striekačky, injekčné ihly, ohorky a iné veci, ktoré ani nie sú vhodné na to, aby sa tu o nich písalo. Poupratovali ste to, dali veci do poriadku, ale situácia sa opakovala. Určite vám vojde smútok do duše. Čo urobíte? Zavoláte políciu? Osadíte kamery? Urobíte poriadny plot? Kúpite psa? Umiestnite návštevný poriadok? Či budete strážiť svoj majetok v noci s nejakou palicou v ruke? Zrazu, keď len niečo z toho urobíte, objaví sa na vašu adresu neskutočná kritika,“ dodal na záver.

Čítajte tiež:

V obnovenom Centrume sa koše začali plniť podivným spôsobom: FOTO, z ktorých stúpa tlak!

Obchvat v Prešove čaká na dokončenie: V hre aj odstúpenie od zmluvy kvôli finančným problémom zhotoviteľa!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM