Ľubomír Hudačko Rôzne

Dediny z okolia Prešova? Sledujte, kde všade majú svojich menovcov!

Nielen ľudia, ale aj také obce majú svojich menovcov. A platí to i pre tie v okrese Prešov. Veď sa pozrite na to, kde všade nájdete dediny s názvom, ktorý vám bude dobre známy.

Ilustračný obrázok k článku Dediny z okolia Prešova? Sledujte, kde všade majú svojich menovcov!
Foto: Ľubomír Hudačko

So vznikom názvov obcí bývajú spojené aj rôzne legendy. Niektoré už na prvý pohľad pôsobia takpovediac rozprávkovo, niektoré sú uveriteľnejšie. Zaujímavé by bolo možno porovnať, čo hovoria jednotlivé legendy v prípade dvoch alebo viacerých obcí, ktoré sa volajú rovnako. A nemuseli by sme chodiť vôbec ďaleko, lebo aj dediny v Prešovskom okrese majú naprieč Slovenskom svojich menovcov. A práve na tie sme sa v našom článku zamerali.

A nebudeme teraz hovoriť o dvojslovných názvoch, kde je rôzny len prívlastok. Veď taká Poruba sa v zozname slovenských obcí vyskytuje hneď 11-krát a z toho len jedna je tá naša, Šarišská Poruba. Nebudeme hovoriť ani o názvoch s drobnými odchýlkami. Do nášho prehľadu sme zaradili len obce s presne rovnakým názvom.

Najväčší pozor si pri zadávaní do navigácie treba dávať pri obci Podhorany. Tá má totiž hneď dvoch menovcov! A to v okrese Nitra a Kežmarok. Ďalšie obce, ktoré nájdete v prehľade majú po jednom menovcovi.

Obec v Prešovskom okrese Obec s rovnakým názvom nájdete aj v okrese
Podhorany Nitra, Kežmarok
Haniska Košice-okolie
Brestov Humenné
Čelovce Veľký Krtíš
Nemcovce Bardejov
Kvačany Liptovský Mikuláš
Štefanovce Vranov nad Topľou

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM